Савановић оптужен да је оштетио буџет Српске за 1,3 милиона КМ

12.07.2021. 19:50
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Полиција је пријавила Тужилаштву Миленка Савановића, бившег министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, због сумње да је то министарство оштетио за 1,314 милиона КМ, при процесу који се односи на изградњу станова за збрињавање породица погинулих бораца и ратних војних инвалида (РВИ).

То је за "Независне новине" потврдило више извора, док сам Савановић истиче да се не осјећа одговорним, а ову пријаву сматра политичким обрачуном против њега након што је промијенио политички дрес

Драгица Тојагић, секретар Републичког јавног тужилаштва, каже да је то тужилаштво, односно Посебно одјељење за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала, запримило извјештај МУП-а Републике Српске против бившег министра рада и борачко-инвалидске заштите у Влади Српске.

Према њеним ријечима, извјештај се односи на злоупотребу службеног положаја или овлашћења, а у вези с изградњом стамбених јединица за збрињавање породица погинулих бораца и ратних војних инвалида.

- Извјештај је прослијеђен поступајућем тужиоцу, који ће даље одлучивати како ће се одвијати рад на овом предмету - рекла је Тојагићева у изјави за "Независне новине".

Уз навођење иницијала, из МУП-а Српске саопштили су да је њихова Управа криминалистичке полиције доставила Тужилаштву извјештај који Савановића терети за злоупотребу службеног положаја или овлашћења.

- М.С. је осумњичен да је обављајући функцију министра у Министарству рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске током 2016. искористио свој службени положај, те прибавио имовинску корист за извођаче радова који су имали склопљен уговор са Министарством од 1,314 милиона КМ, а на штету Министарства - навели су из МУП-а Републике Српске.

Извори из истраге истичу да је Савановић осумњичен да се о закон огријешио током 2016. године у Бањалуци, односно да је искористио службени положај тако што је, у супротности са чланом 21. Уговора о грађењу закљученог између више извођача и Министарства, одобрио плаћање и платио извођачима радова по окончаним ситуацијама 1.314.052 КМ, које представљају 10 одсто вриједности изведених радова за вријеме трајања гарантног периода.

При томе, како се сумња, извођачи радова нису обезбиједили банкарске гаранције које би покривале цијели период гарантног рока како је то предвиђено чланом 12 уговора, чиме је извођачима радова, како га терете, прибавио споменути износ.

Савановић, с друге стране, истиче да се не осјећа одговорним.

- МУП ради свој посао. Ја се не осјећам одговорним, то су обичне инсинуације. Ако ме буду звали тамо гдје треба да зову, а то је Тужилаштво, ја ћу дати изјаву. То је политички обрачун. Ја сам у политици био с њима и отишао сам од њих - рекао је бивши министар, иначе из Мркоњић Града.

Он је додао да иза свега стоји политика, али, како каже, не жели ништа прејудицирати.

- Ако ме ко буде позвао ја ћу дати изјаву онако како ја то мислим, с адвокатима, и видјећемо како ће то ићи - рекао је Савановић.

Он је, подсјетимо, високи функционер Социјалистичке партије Српске (СПС), а претходно је носио дрес Социјалистичке партије (СП), чланице владајуће коалиције.

Почетком прошле године лидер СП-а Петар Ђокић потврдио је да су из те странке искључени Савановић и Горан Селак, иначе актуелни предсједник СПС-а.

Неколико мјесеци касније Савановић је поручио да СПС чврсто стоји иза захтјева за смјену Петра Ђокића, министра енергетике и рударства у Влади Републике Српске.

И СПС је, подсјетимо, био дио владајуће коалиције све до локалних избора 2020, након чега су настале трзавице између те странке и СНСД-а.

Коментари 0
Повезане вијести
Српска се трезорским записима задужила 14,7 милиона КМ Српска се трезорским записима задужила 14,7 милиона КМ
ОЦ „Јахорина“ блокиран, Влада Српске враћа њихове дугове ОЦ „Јахорина“ блокиран, Влада Српске враћа њихове дугове
Тјера ли Влада Српске намјерно Олимпијски центар „Јахорина“ у стечај Тјера ли Влада Српске намјерно Олимпијски центар „Јахорина“ у стечај
Најчитаније
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    19h 2m
    5
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    18h 44m
    0
  • Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
    19h 38m
    7
  • Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
    16h 33m
    0
  • Премјештени посмртни остаци Бате Живојиновића из Алеје заслужних грађана
    15h 35m
    0