Шеховац: Регистрована 33 кривична дјела насиља у породици

15.10.2020. 17:43
0
ИЗВОР: Катера

На 2. редовној сједници Форума за безбједност Источног Сарајева одржаној данас у просторијама Градске управе Источно Сарајево, разматрано је о актуелној безбједносној ситуацији, те информацијама о насиљу у породици и доградњи система видео-надзора на подручју града.

Начелник Полицијске управе Источно Сарајево Бранимир Шеховац, у обраћању медијима, рекао је да су на сједници усвојене информације о безбједности на подручју града, као и да су донесени закључци који се тичу насиља у породици.

- То су закључци у складу са Законом о заштити у породици. Неке локалне заједнице нису формирале координационо тијело, радну групу у коју би били укључени представници различитих институција, а који би у оквиру својих надлежности дјеловали у спречавању насиља у породици. – истакао је Шеховац.

Слика

Шеховац је, говорећи о овој теми, истакао да су на подручју града Источно Сарајево у претходном периоду евидентирана 33 кривична дјела и 19 прекршаја из области Закона о заштити насиља у породици.

Он је додао да у неком ранијем периоду жртве нису пријављивале насиље, али да је данас другачија ситуација.

- Све жртве насиља могу очекивати помоћ институција, ми ћемо, као полиција, а свакако и тужилаштво и суд, у складу са законом, преузети све неопходне мјере како би жртве добиле адекватну заштиту – истакао је Шеховац.

Такође, он је напоменуо да постоји интересовање за доградњу система видео-надзора у оквиру пројекта „Безбједан град“, а то га, како истиче, посебно радује. Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић је, након одржаног Форума, истакао да су усвојене информације о безбједности на подручју града и да је безбједност задовољавајућа.

Важно је и што смо разговарали о надоградњи система видео-надзора за безбједније Источно Сарајево, а на инцијативу ПУ Источно Сарајево, Град је учествовао у реализацији тог важног пројекта – истакао је Вуковић.

Слика

Он је додао да је Град, и у овој години, додатно финансирао тај пројекат и учествовао у набавци тзв. „флеш“ лампи које омогућавају бољи увид у стање на подручју града у ноћним условима.

- Град је уложио око 430.000 КМ у читав тај пројекат, у два или три буџета. Општине су, такође, учествовале у финансирању, са доста мање новца. На основу добрих показатеља, увјерили смо се да тај видео-надзор има смисла – рекао је Вуковић додавши да уз помоћ оваквог система имамо брза и ефикасна откривања кривичних дијела и прекршаја.

Осврнувши се на тему насиља у подорици, Вуковић је истакао да се о овој теми мора више говорити у медијима.

- Институције функционишу, а све жртве ће бити заштићене. Морамо о томе говорити у медијима, адекватне личности морају говорити о томе потпуно транспарентно. Ја користим ову прилику да позовем све оне које одлучују о томе о чему ће се говори у медијском простору да прихвате овај Закључак са данашње сједнице Форума и у јавном простору све више о томе говоре – закључио је Вуковић.

Чланови Форума за безбједност Источног Сарајева разговарали су  о плану борбе против злоупотребе опојних дрога и мјера превентивног дјеловања.

Коментари 0
Повезане вијести
Територијалне ватрогасне јединице у протекла 24 часа интервенисале више од десет пута Територијалне ватрогасне јединице у протекла 24 часа интервенисале више од десет пута
Подржана иницијатива о формирању дирекције за планирање изградње Источног Сарајева Подржана иницијатива о формирању дирекције за планирање изградње Источног Сарајева
Божовић: Хитно ријешити питање изградње Средњошколског центра "Источна Илиџа" Божовић: Хитно ријешити питање изградње Средњошколског центра "Источна Илиџа"
Најчитаније
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    11h 22m
    0
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    11h 28m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    11h 26m
    0
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    1h 4m
    0
  • За њу не постоје препреке: Дјевојка са крилима положила вожњу (ВИДЕО)
    10h 17m
    0