Шеранић: Број заражених ће наставити да расте, треба се понашати одговорно

27.06.2020. 21:25
0
ИЗВОР: СРНА

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић очекује да ће се тренд раста броја заражених вирусом корона бити настављен и у наредних петнаестак дана, те поручио грађанима да се морају одговорно понашати и придржавати препоручених мјера.

Шеранић је истакао да се, све док има људи у заједници који су позитивни, уз мање одговорног понашања, може очекивати да се више људи инфицира.

- Пратимо ту ситуацију, а Институт за јавно здравство редовно прати и анализира све податке и њихову структуру - рекао је Шеранић.

Досљедним придржавањем свих препоручених мјера, указао је министар, знатно се смањује ризик од заразе и у садашњој ситуацији, а одговорним понашањем и могућност да се зараза пренесе на неког другог у породици или ближој околини.

- Апелујем да све особе које могу бити витално угрожене, не само старији, већ и они са хроничним обољењима, попут особа које живе са дијабетесом или оних са малигнитетима, без обзира на то које су животне доби, носе маску и на отвореном. Они су најугроженији и треба да их заштитимо - нагласио је Шеранић.

Остали, појаснио је, ако не могу да одрже физичку дистанцу и ако процјене да у тренутку нису у могућности да се адекватно заштите, онда треба да носе маску на отвореном, што је била и препорука Института.

- Она није обавезна, али је ово препорука са стручног, епидемиолошког становишта, у смислу преноса вируса - нагласио је Шеранић.

Епидемиолошки подаци, додао је, показују да се доста људи у овом периоду заразило управо током окупљања, што није само у угоститељским или другим објектима, већ је ријеч о различитим врстама дружења.

Добро је, додао је, што је међу новозараженим мање оних који су најгроженији, али апелује да се на те податке не треба ослањати, те да је одговорно понашање свих јако важно.

Без обзира на то, истакао је Шеранић и даље се мора имати на уму да свако ко је млађе животне доби може да пренесе вирус некоме ко је старији, из исте породице, или некоме ко је угрожен другим обољењима и због тога је битно одговорно понашање.

- Исто тако, нико не гарантује да су године те које ће вас спасити од посљедица самог вируса - напоменуо је Шеранић.

Једнако је важно, нагласио је, да се одговорним понашањем даје прилика за предах и здравственим радницима, а указао је и на важност контроле поштовања свих препоручених мјера.

Коментари 0
Повезане вијести
Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
Град богатији за дјечака Град богатији за дјечака
Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    7h 1m
    8
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    22h 31m
    0
  • На Васкршњем базару прикупљено 2.820 КМ
    22h 2m
    0
  • Џудо савез Републике Српске: Редовна Скупштина 4. јуна на Јахорини
    21h 45m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    9h 32m
    0