Шеранић: Неће бити затварања школа ни у случају најгорег сценарија

04.09.2020. 22:04
0
ИЗВОР: Глас Српске

Вирус корона потврђен је код ученице седмог разреда бањалучке основне школе Иво Андрић. Мајка ученице је одмах другог дана наставе пријавила случај разредном старјешини, након чега је читава група од 14 ђака стављена у изолацију. У овој школи кажу да су за овакву ситуацију имали добро припремљену процедуру.

- Након што је разредни старјешина обавијестио школу да је дијете заражено, ми смо обавијестили Институт за јавно здравство, ХЕС, а иначе смо и доставили спискове свих ученика, они имају код себе бројеве родитеље и група одјељења које је дјевојчица похађала већ од јуче су обавјештени и не долазе на наставу. Чекамо даље препоруке надлежног министарства и Института и спремни смо да им организујемо онлајн наставу већ од понедјељка на платформи Микрософт Офис 365 - каже Александар Стојановић, замјеник директора ОШ "Иво Андрић".

Ученику из Машинске школе у Приједору такође је потврђен вирус корона, а са њим у изолацији је свих девет ученика из његове групе. Изолација у првој седмици школе десила се и у Политехничкој школи у Бањалуци, у којој је заражена једна професорица. Први човјек Бањалуке каже да тренутно нема разлога за забринутост и да је, с обзиром на околности, задовољан првом школском седмицом.

- Ово је сада такође једна нова ситуација на којој се испробава реаговање сваког појединачног субјекта, с тим што морам још једну ствар нагласити: у сваком појединачном случају треба процјењивати и степен ризика. Значи да ли је дијете и колико је било у контакту са другима, да ли то одјељење мора или не мора ићи у изолацију, значи није императивна норма - поручио је Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке.

Неће бити затварања школа на нивоу Републике Српске ни у случају најгорег сценарија, порука је министра здравља и социјалне заштите Републике Српске Алена Шеранића. Септембар је са почетком нове школске године донио нове изазове, али вијест о зарази ученика коронавирусом већ у првој седмици није изненађење. Министар Шеранић каже да је веома важно да школе нису извор заразе.

- Нису опције да се поново прави затварање свих школа. Апсолутно идемо по принципу: одјељење-школа-локална заједница. Значи, ако гледамо о броју лица која се појављују на одређеном подручју, с тим што тај систем у том правцу одјељење-школа-локална заједница прати ХЕС дома здравља, а систем локална заједница-школа-одјељење прати Институт. Тако да на та два правца правимо процјене и мјере ће прије свега бити усмјерене на појединца, па онда на групу у разреду, па онда тек на школу уколико буде било потребе - каже Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске.   

Максималан број од 15 ђака у групи, скраћени часови на 20 или 30 минута, одмори од пет минута између часова, забрана задржавања на школским ходницима, ношење маске и појачана хигијена мјере су којима се на најбољи могући начин штите дјеца, као и наставници и родитељи. Из Министарства просвјете и културе апелују на родитеље да не шаљу дјецу у школу, уколико су била у контакту са зараженима или ако примијете било какав симптом Ковида-19 преноси АТВ.

Коментари 0
Повезане вијести
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
Погледајте који су нерадни дани у мају у Српској Погледајте који су нерадни дани у мају у Српској
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    6h 10m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    20h 24m
    0
  • Снијег поново забијелио БиХ
    18h 31m
    0
  • Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
    17h 19m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    3h 46m
    0