Шеранић поручио да ће Српска заштити здравље грађана

26.04.2020. 17:28
0
ИЗВОР: СРНА

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић поручио је да ће Српска учинити све што је у њеној моћи да сачува здравље становника након што су федералне власти донијеле лошу одлуку да укину карантине на граничним прелазима.

Шеранић сматра да ова одлука федералних власти није добра, првенствено са аспекта контроле лица која долазе из иностранства.

– Чули смо и амбасадора Кине у БиХ Ђи Пинга који каже да је и за ову азијску земљу тренутно највећи изазов контрола увезених случајева – рекао је Шеранић новинарима.

Он је додао и да је Свјетска здравствена организација кроз својих шест препорука у вези са ублажавањем мјера као једну истакла адекватан начин контроле границе.

– Мислим да није требало ићи на овакав начин са овом врстом одлуке, али колеге у Федерацији вјероватно знају зашто су то чинили – рекао је Шеранић.

Он је напоменуо да се показало да је механизам, који је Српска установила још 23. марта, врло успјешан када је ријеч о контроли границе са апекта здравственог надзора.

Шеранић је навео и да се може примијетити да долазе неусаглашене поруке из различитих институција по том питању.

– Али, као што је Република Српска надлежна за систем оганизације здравства и за здравље свог становништва, тако ћемо поступати и у наредном периоду и учинићемо све што је у нашој моћи да кроз наше институције осигурамо и сачувамо здравље наших становника – поручио је Шеранић.

Према његовим ријечима, епидемиолошка ситуација у Српској је под контролом, на шта указују подаци да је од 562 узорка дневно 15 лица позитивних на вирус корона.

– Оно што је добро јесте да се континуирано држимо на проценту од пет одсто позитивних од укупно тестираних, те да имамо добре показатеље када је ријеч о здравственом надзору у здравственим установама, старачким домовима и лицима која примарно долазе у контакт која су заражена вирусом корона – рекао је Шеранић.

Он је напоменуо да су управо ти показатељи и континиутет стабилности контроле саме епидемије омогућили да се размишља о одређеном ублажавању мјера, којем ће се приступити постепепено.

– Епидемиолошки и кроз инспекцијски надзор ћемо пратити све што се дешава са епидемијом и на основу тога доносити закључке и приједлоге, као то смо то чинили претходна два мјесеца – рекао је Шеранић.

Када је ријеч о обудукцијама које се врше у Републици Српској, Шеранић је рекао да Завод за судску медицину редовно обавља обукције које су потребне у вези са судским истаражним или било којим другим процесима.

Он је појаснио да је суштина у томе да обдуцент има обавезу да користи личну заштитну опрему у оном сегменту у којем је при обдукцији и користи, без обзира на то да ли, како и на који начин вирус живи приликом обдукције.

– Наш Завод за судску медицину је још на почетку епидемије обавио разговоре и установио процедуре заштите, заједно са Институтом за јавно здравство Српске – рекао је Шеранић.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Скакавац: Министар Шеранић изнио неистине, постоји сва документација за Милошево лијечење Скакавац: Министар Шеранић изнио неистине, постоји сва документација за Милошево лијечење
Шеранић најавио нове мјере због короне Шеранић најавио нове мјере због короне
Зељковић и остали крајем маја опет у судници Зељковић и остали крајем маја опет у судници
Најчитаније
  • У саобраћајној незгоди на путу Подроманија - Сумбуловац тешко повријеђено дијете
    8h 11m
    0
  • Соколац: Уплатио новац, теретно моторно возило му није испоручено
    8h 28m
    2
  • У току увиђај у стану гдје су пронађена тијела жене и двоје дјеце
    23h 5m
    0
  • Душанов законик данас пуни 675 година
    9h 4m
    3
  • Ненад Маринковић студент генерације са просјеком 10,00
    7h 33m
    0