Шеранић: Повећање плата запослених у здравству до осам одсто

19.05.2021. 14:39
0
ИЗВОР: СРНА

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је данас да би укупно повећање плата запослених у здравству требало да буде до осам одсто.

Шеранић је објаснио да је Влада пронашла могућност да свим запосленим у јавним здравственим установама повећа плате за шест одсто, изузев директора ових установа за које је планирано повећање од три одсто.

Према његовим ријечима, одређени пакети закона, који се планирају у наредном периоду, а који се односе на повећање неопорезивог дијела дохотка, омогућиће да се плате увећају и за неки већи износ, који би ишао и до осам одсто.

- То нас доводи у ситуацију да кроз дискусије са појединим синдикатима улазимо у фазу усаглашавања, јер је њихов захтјев за повећањем био минимално осам до девет одсто - рекао је Шеранић новинарима након данашњег састанка са представницима синдиката радника у здравству.

У Министарству здравља и социјалне заштите Српске појашњавају да ово чини годишње бруто увећање за плате запослених у здравству од око 20,5 милиона КМ.

Шеранић је подсјетио да је прије двије године, када је преузео мандат, говорио да ће се оног тренутка када се стекну услови, радити на повећању плата радника у здравству.

- Ево након двије године смо успјели да зауставимо раст дуговања, односно обавеза у самом здравству, успјели смо да обезбиједимо да 33 установе у здравству послују позитивно у прошлој години, док друге установе имају тренд побољшања стања - појаснио је Шеранић.

Он је додао да је Влада Српске прихватила програм рјешавања питања радника који треба да одлазе у пензију када је ријеч о плаћању пореза и доприноса, те да је постигнуто да у 99 одсто установа сви плаћају порезе и доприносе.

- Тиме смо стабилизовали систем у посљедње двије године, чиме се стичу услови да размишљамо о повећању плата које је сада дошло на ред. Очекујем да завршимо процес који је пред нама да радници у здравству добију ова повећања плата - рекао је Шеранић.

Он је навео да је са представницима синдиката разговарано и о новим моделима увећања накнада за дежурства, као и раздвајању категорија активне од пасивне приправности, што ће бити регулисано новим Законом о платама запослених лица у јавним здравственим установама у области здравства Републике Српске.

Шеранић је подсјетио да је Влада Републике Српске претходно омогућила раст плата запослених у области здравства кроз повећање цијене рада са 135 на 145 КМ од октобра 2019. године, а у сарадњи са синдикатима у овој области.

- Такође, институције Републике Српске су уважиле велике напоре радника у здравству у Републици Српској у току пандемије вируса, те су у прошлој години, уз редовну плату, запосленима исплаћене и једнократне новчане накнаде од по 1.000 КМ - додао је Шеранић.

Састанку са ресорним министром присуствовали су представници Самосталног синдиката радника у здравству и социјалној заштити Српске и Струковног синдиката медицинских сестара и техничара.

О закључцима састанка обавијештени су и представници Синдиката здравства и социјалне заштите Републике Српске и Струковног синдиката доктора медицине, који из оправданих разлога нису били у могућности да присуствују састанку.

Коментари 0
Повезане вијести
Лов газда са Јадрана не престаје Лов газда са Јадрана не престаје
Мањи приноси дижу цијене воћа Мањи приноси дижу цијене воћа
Српска богатија за 24 бебе Српска богатија за 24 бебе
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    7h 17m
    1
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    10h 3m
    0
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    9h 36m
    1
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    12h 43m
    1
  • Лов газда са Јадрана не престаје
    23h 41m
    1