Шест одсто старијих ђака користило психоактивне супстанце

16.12.2022. 12:57
0
ИЗВОР: srna.rs

У Републици Српској је, према ранијим истраживањима, око шест одсто ученичке популације у узрасту од 15 година користило психоативне суспстанце, изјавио је данас предсједник Комисије Владе Српске за сузбијање злоупотребе опојних дрога Милан Латиновић.

- У односу на европске проценте није високо, али је јако забрињавајуће - изјавио је Латиновић новинарима у Бањалуци поводом Мјесеца борбе против болести зависности, који се сваке године обиљежава од 15. новембра до 15. децембра.

Према његовим ријечима, у прошлој години је у Републици Српској од зависности лијечено 608 особа - 550 мушкараца и 58 жена, од којих чак 402 припада хероинским зависницима, а затим слиједи 206 зависника од марихуане.

Латиновић је навео и податке Европског центра за мониторинг дроге из Лисабона, према којима око 84 милиона лица у Европи користи психоактивне сустанце, од којих 24 милиона користе канабис, а 3,5 милиона кокаин.

- Њих 30 одсто се лијечи у здравственим системима или рехабилитационим центрима - додао је Латиновић.

Он је навео и да је у оквиру мјесеца борбе против зависности јуче одржан семинар "Системски одговор на болести зависности", чија је једна од препорука да се до 2030. године изради нова стратегија за сузбијање злоупотребе дроге и психоактивних супстанци.

Стручни савјетник директора Полиције Републике Српске Илија Плавша рекао је да преко БиХ иду кријумчарски канали марихуане, што су потврдиле и многобројне пљенидбе које је спровело Министарство унутрашњих послова /МУП/ Српске.

Плавша је навео да је најраширенија употреба марихуане, док се на другом мјесту налазе разне психоактивне супстанце, док је у фази стагнације илегална трговина хероином.

Он је додао да је МУП дужну пажњу посветио системском раду на уличној редукцији, при чему су евидентиране значајне пљенидбе разних врста дроге.

Полиција прати и трендове нових психоактивних супстанци, тако да је МУП у сарадњи са владином Комисијом за сузбијање злоупотреба опојних дрога покренуо низ иницијатива према мјеродавним тијелима на нивоу БиХ да оне буду уврштене на листу дроге.

Директор београдске Болнице за болести зависности Диана Ракетић истакла је да су адолесценти најосјетљивија група и да постоји проблем када се развије зависност.

Она је додала и да се јавља стигма и социјална искљученост, који су, како каже, главни непријатељи у реинтеграцији и ресоцијализацији зависника.

Предсједник бањалучког Удружења грађана "Викторија" Сања Станић истакла је да је за системски одговор болестима зависности потребно постављање одговарајућег законодавног и институционалног оквира.

Она је напоменула да у Српској постоје сви предуслови и услови таквог оквира за активно супростављање злоупотреби дроге.

Према њеним ријечима, на јучерашњем семинару било је ријечи и о појави нових психоактивних суспстанци које нису уврштене на листу дроге из 2011. године, а овом удружењу се јављају лица и због проблема зависности од модерних технологија.

Коментари 0
Повезане вијести
Лов газда са Јадрана не престаје Лов газда са Јадрана не престаје
Мањи приноси дижу цијене воћа Мањи приноси дижу цијене воћа
Српска богатија за 24 бебе Српска богатија за 24 бебе
Најчитаније
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    21h 1m
    6
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    3h 2m
    0
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    5h 42m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    2h 35m
    0
  • У ријеци Бојани пронађено тијело још једне дјевојчице
    17h 31m
    0