Шест особа позитивно на вирус корона у Републици Српској

19.04.2020. 11:42
0
ИЗВОР: СРНА

У Републици Српској регистровано је шест новозаражених вирусом корона, а у посљедња 24 часа извршена су 362 тестирања, саопштено је данас из Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Ријеч је о два мушкарца, једном млађе и једном средње животне доби, те четири жене, једној млађе, двије средње и једној старије животне доби.

Три лица су из Кнежева, два из Невесиња и једно из Бањалуке, а већина их је имала контакт са лицима код којих је раније потврђено присуство вируса корона.

Вирусом корона у Републици Српској заражено је 534 лица, 17 је преминуло, док је 251 лице опорављено.

Лицу које је запослено у Дому за старија лица у Кнежеву потврђено је присуство новог вируса корона и у овој установи биће спровдене епидемиолошке мјере, односно тестирање контаката и дезинфекција објекта.

Тестирано је још 48 лица из оваквих установа у Бањалуци, Кнежеву и Градишци и резултати су негативни.

Лица, која су тестирана у посљедња 24 часа у Дому пензионера у Бањалуци су негативна на вирус корона, а надлежна хигијенско-епидемиолошка служба наставиће појачани надзор над здравственим стањем корисника и запослених у овој установи.

Тестирано је и 11 здравствених радника, 36 лица из локалних каратина или објеката за изолацију, као и 17 радника који раде на касама у маркетима. Сви узорци су негативни на нови вирус корона.

У Републици Српској до сада је извршено укупно 7.943 лабораторијска тестирања на нови вирус корона.

У Универзитетском клиничком центру Републике Српске лијечи се 127 лица са потврђеним присуством или сумњом на присуство вируса корона, а на одјељењу "Ковид - 19" хоспитализовано је 38 пацијената теже клиничке слике, док је у изолацији пет лица.

Код седам пацијената здравствено стање захтијева респираторну подршку, а два лица су на неком виду подршке неинванзивном механичком вентилацијом.

У одјељењу хирургије у Бањалуци је шест пацијената са лакшом до средње тешком клиничком формом, а у одјељењу пулмологије је 69 пацијената са лакшом до средње тешком клиничком формом.

У Болници "Свети апостол Лука" у Добоју збринуто је четворо пацијената, у Општој болници Требиње шест, у Болници "Србија" у Источном Сарајеву пет и у Болници "Др Младен Стојановић" у Приједору два пацијента.

Када је ријеч о изолацији лица код којих је потврђен тест на вирус корона, а немају симптоме, у Студентском центру "Никола Тесла" у Бањалуци налази се 75, у Студентском дому у Требињу 18, у Студентском дому у Источном Сарајеву три и у Студентском центру Зворник два лица.

У Републици Српској под здравственим надзором тренутно је 4.204 лица, а надзор је завршен за 19.780 лица.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске још једном подсјећа грађане да се строго придржавају прописаних мјера с циљем сузбијања ширења новог вируса корона.

Коментари 0
Повезане вијести
Зељковић и остали крајем маја опет у судници Зељковић и остали крајем маја опет у судници
Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској
За децембарске пензије 116,3 милиона КМ, исплата 3. јануара За децембарске пензије 116,3 милиона КМ, исплата 3. јануара
Најчитаније
  • Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице
    14h 1m
    7
  • Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву
    14h 6m
    1
  • Пет лица повријеђено у саобраћајној незгоди на путу Љубогошта - Подроманија
    14h 58m
    0
  • Саобраћајна незгода на путу Љубогошта-Подроманија
    15h 12m
    0
  • Награђени побједници конкурса поводом обиљежавања Дана Прве сарајевске механизоване бригаде
    8h 34m
    0