СИПА за нову зграду у Бањалуци издваја близу пет милиона КМ

17.03.2021. 19:20
0
ИЗВОР: capital.ba

Агенције за истраге и заштиту (СИПА), четврта је институција на нивоу БиХ која планира да у Бањалуци купи зграду за смјештај својих запослених, а за коју је спремна да плати 4,8 милиона марака, сазнаје портал “Capital”.

Тренутно се најам за канцеларије ове државне агенције мјесечно плаћа непуних 16.000 марака, или око 200.000 на годишњем нивоу. Како није намјенски грађен за потребе СИПА, он не задовољава њихове потребе.

Средства ће се обезбиједити у буџету БиХ, а планирано је да се ове и наредне године издвоји по 1,5 милиона марака, те 1,8 милиона КМ 2023. године.

Приједлог Одлуке о одобравању овог пројекта који је припремила Служба за заједничке послове институција БиХ ускоро ће се наћи пред Савјетом министара БиХ који треба да је одобри.

- Узевши у обзир специфичност дјеловања саме агенције, њене надлежности и задужења, неопходно је обезбједити објекат који ће својим капацитетима и функционалностима обезбједити несметано функционисање Регионалне канцеларије у Бања Луци. Као што је случај у протеклом периоду, набавком објеката у којима ће се трајно ријешити смјештај институција БиХ долази до значајне дугорочне уштеде буџетских средстава. Још једном наглашавамо да годишњи износ закупа за Регионални центар Агенције у Бања Луци износи цца 200.000 БАМ -  наводи се у образложењу Одлуке.

Слика

Потрага за просторима траје годинама

Иначе, треба напооменути како су бројне државне институције у потрази за адекватним простором у Бањалуци, те да годинама не могу да ријеше овај проблем.

Тако на примјер Управа за индиректно опорезивање БиХ још од 2014. године покушава да пронађе објекат који испуњава њихове захтјеве.

До сада им је пропало неколико позива, а тренутно разматрају понуду контроверзног бизнисмена Миле Радишића који им је за 100 милиона марака на продају понудио свој објекат у центру Бањалуке.

Сличан проблем је имала и Агенција за идентификационе документе, евиденцију и размјену података (ИДДЕЕА) која је недавно, након десет година изабрала извођача радова за прву фазу градње свог објекта.

Уговор за прву фазу изградње административно-производног објекта Агенције склопљен је са зворничком фирмом „Еникон градња“, а комплетан пројекат ће коштати 28 милиона КМ.

Пословни простор у Бањалуци тражи и Регулаторна агенција за комуникације БиХ, која у те сврхе планира потрошити 2,6 милиона КМ.

Поједине БиХ институције су за најам простора у Бањалуци дале на милионе марака.

Тако је на примјер, Дирекција за цивилно ваздухопловство БиХ (БХДЦА) десет година плаћала мјесечну закупнину од чак 60.000 марака. Потрошили су 6,8 милиона КМ са којима су могли купити сасвим пристојну зграду за своје потребе.

Једна од ријетких која је ријешила проблем смјештаја у највећем граду Српске је Централна банка БиХ. У августу 2014. отворено је ново сједиште Главне банке Републике Српске у центру Бање Луке на локацији Паскулине циглане. Градња је трајала три године а у њу је уложено 13,72 милиона КМ.

Коментари 0
Повезане вијести
Акција расвјетљавања атентата на Живковића Акција расвјетљавања атентата на Живковића
Одузето 16 килограма марихуане, ухапшене двије особе Одузето 16 килограма марихуане, ухапшене двије особе
У Источном Сарајеву ухапшена два лица због дроге У Источном Сарајеву ухапшена два лица због дроге
Најчитаније
 • Тестамент Максе Деспића
  11h 12m
  0
 • Отац убио сина, па извршио самоубиство
  9h 46m
  0
 • Дјечак Драгољуб Јеличић, јунак битке за Београд
  11h 15m
  0
 • У БиХ ухапшено 36 лица
  9h 29m
  0
 • Доктор Бабић пребачен на лијечење у Мостар
  8h 3m
  0