Ситуација у Донбасу се погоршава, украјинске снаге испалиле око 700 граната

20.02.2022. 19:36
12
ИЗВОР: sputniknews.com

Ситуација у Донбасу се већ трећи дан не смирује. Гранатирање украјинске војске нанијело је велику штету цивилној инфраструктури Доњецке и Луганске народне републике, због чега су ове самопроглашене републике 18. фебруара објавиле евакуацију становништва у Русију и прогласиле општу мобилизацију.

ДНР: Ситуација се погоршава

Ситуација у Донбасу се погоршава, украјинске снаге су у недјељу испалиле око 700 граната на територију самопроглашене ДНР, изјавио је представник Народне милиције ДНР Едуард Басурин.

- На територију републике испаљено је више од 450 граната калибра 122 мм и мина калибра 120 и 82 мм - рекао је Басурин за телевизију „Русија 1“.

- У овом тренутку ситуација се само погоршава у односу на прошли дан - констатовао је Басурин.

У ЛНР су изјавили да примјећују активирање свих видова обавјештајне службе украјинских снага и активно коришћење дронова „Бајрактар ​​ТБ2“ за извиђање, а сваким даном њихове руте су све ближе контакт линији.
 
Украјинска војска је 42 пута у току дана покушала да изврши извиђање у близини контакт линије помоћу дронова, додали су у Народној милицији.
 
Народна милиција ЛНР такође је саопштила да примјећује тешку артиљерију кијевских снага и њену интензивну употребу ноћу, а не искључује низ провокација у најскорије време.
 
- Ситуација је изузетно напета. Кијев се спрема да покрене борбена дејства дуж цијеле контакт линије - истакли су представници ЛНР.
 
Украјинске снаге гранатирају село Трудовски у самопроглашеној Доњецкој Народној Републици, саопштио је лидер Доњецка.
 
За сада нема информација о жртвама.
Коментари 12
  • Generic placeholder image
    TSRS 22.02.2022. 15:36
    Srboljub je u pravu!
  • Generic placeholder image
    Ijopet Srboljubu 22.02.2022. 13:33
    Potomak Srbin u Rusiji ne viori barjakom Srbije, ne pali badnjaka i ne pali slavsku svijecu vec kiti jelku i moli se Bogu na ruskom za spas Rusije.
    Potomak Srbin u Americi,Austriji,Hrvatskoj,Bosni, na cijelom svijetu cuva svoju zastavu,Slavu,Badnjak, jezik i sve ostalo sto jedan narod cini.
    Nemoj da te zadrzavam kad si vec krenuo.
  • Generic placeholder image
    Srboljub 22.02.2022. 10:21
    Velim baš tako, a osnovna stvar je u tome što nam je vjera ista, tako da se ne može Rusu prodati vjera za večeru. Integracija se događa između bratskih naroda koji ne progone svoju braću. Vjeru su prodali oni što se poturčiše, postadoše bejha muslimani, a od 90 ih bošnjaci, oni što se katoliče, pa postaše Hrvati, Mađari, Slovenci, oni što prihvatiše komunistički ateizam pa poatadoše jugosloveni... Oni Srbi što odoše u Rusiju ostadoše pravoslavni. Međutim, sve to ne mjenja činjenicu da su Rusu zaštitili svoj narod i da će, a to je nekima najveći problem, zaštititi Republiku Srpsku.
  • Generic placeholder image
    Srboljube brate 22.02.2022. 09:41
    Velis" integracija Srba u Ruse"
    Zanimljiva konstatacija, mrski katolici i ostala bjelosvjetska "gamad" protjeraju Srbe u bijeli svjet i ostave im da budu ono sto jesu a bratski narod Rusi integrisu Srbe .
    Znas li ti ijednu pjesmu rusku a da ne guglas?
    Mozes li komunicirati sa bratom Rusom a da ne koristis engleski?
    Kakav si ti Srbin kad bi vjeru prodao za veceru pa i bratu Rusu?
  • Generic placeholder image
    Srboljub 22.02.2022. 00:38
    Sad sam siguram da nisi brat Srbin. Nije tamo Srba 250 000 nego se toliko odselilo, potamaka je puno više, naročito u regiji Slavjanoserbiji i gradu koji se i danas zove Slavjanoserbsk, oni su se integrisali u bratski ruski narod, imali su svoje pravoslavne crkve. Srbi jesu progonjeni u Kanadu SAD od katolika i unijata i tamo gradili svoje crkve, Broz je dobio zvanje od Vatikana koje je prije imao car u Beču i kao takav je progonio srpski narod. Samo je izdajnicima i izrodima bilo dobro pod njegovim zločinačkim čizmama. Krim je uvijek bio ruski, tek ga je gorbačovljev učitelj hruščov dekretom prebacio u drugu sssr republiku. Koliko je Krim ruski znaju dobro preci Bejha muslimana koji su se borili za sultana a protiv Rusa. Naravno da Rusija pomaže Donjecku i Lugansku a moraće i nama. Nije Vladimir Vladimirovič Slobodan M. Ko je to napao SAD i kada a koliko su ratova vodili od 45. Nema više iživljavanja Nato satanista, bar bez posljedica nema. Ni ovdje ni u staroj Rusiji.
  • Generic placeholder image
    TSRS 21.02.2022. 20:41
    Nisi u pravu!
  • Generic placeholder image
    I sta s tim 21.02.2022. 19:18
    @Srboljubu
    Sta znaci 250 000 ljudi porijeklom Srba? Ima Srba vise u Americi, Kanadi, Njemackoj i da ne nabrajam - jesu li i oni bjezali od katolika i gradili crkve po tudjini.
    U bivsem Sssr -u i u carskoj Rusiji su Srbi pravoslavci ostali bez mogucnosti da grade svoje crkve ( nisu ih unijati ili katolici u tome sprecavali ) jer je jedino Ruskopravoslavna crkva mogla da egzistira u tim sistemima.
    Cinjenice su to! Zasto u Sssr nema ni jedno drustvo Srba da egzistira, zasto potomci Srba ne pricaju maternji jezik kao u toj Americi, Njemackoj ( kraljevu svitu ne ubrajam u ovu raspravu).
    Rusiju niko nije napao od 1941-cinjenica!
    Rusija je ratovala sa najmanje 2 svoje bivse drzave ( Cecenija i Gruzija) i dijelove tih zemalja ili cijelu anektirala- cinjenica.
    Rusija je izvrsila aneksiju poluostrva Krim ( Putin sam priznao da je to uradio)- cinjenica.
    Rusija vojno i finansijski podrzava separatiste u Donbasu ( reci da nisam u pravu).




  • Generic placeholder image
    Srboljub 21.02.2022. 18:38
    Re sta reci... U regiji Donjecka i Luganska žive potomci oko 250 000 Srba, koji su se tamo preselili prije više od 200 g. a pobjegli su od katoličenja i posljedično hrvaćenja od strane katolika u H. monarhiji. Samo to je dovoljno da Srbi ne navijaju, već pomognu braći kako god mogu. Zato smatram da ti vjerojatno i nisi Srbin. Ukrajinske unijate, žele da dovrše genocid iz 2.svjetskog rata a guraju ih zapadni sstanisti. Rusija se nema kuda više povlačiti. Zapad se raspada ako ne uvede diktaturu nad čitavim svijetom. Korona je bila priprema.. Rusija im stoji na putu. Zapad ne može da gubi vrijeme.
  • Generic placeholder image
    Sta reci 21.02.2022. 15:07
    Evakuacija stanovnistva Iz Donbasa najavljena 16.2., evakuacija krenula 18.2. , pojacana borbena dejstva( obje strane- nesto "posmatraci rade")krenula 19.2.
    Pitam se: od kad se to evakuacije rade dan dva ranije ako nisi 100% siguran da ce da bude krvoprolice?
    Vrtic koji je pogodjen prvog dana je prvo bio na pozicijama ( koje kontrolisu pobunjenici) pa se posle prebacio na ukrajinsku stranu.
    I sad imamo izjave da su ukrajinske snage zapocele bombardovanje Rusije i vec ulaze sa borbenooklopnim vozilima?
    Ko ovdje pravi scenarije?
    Zar ne bi bilo suicidno da ukrajina "cacka" Rusiju dal na granici ili na liniji razgranicenja u periodu kad je Rusija rasporedila blizu vise od pola svog pjesadijskog potencijala oko granice sa Ukrajinom . A zna se da niko nece pomoci u nekoj ukrajinskoj "invaziji" na Rusiju.
    Bice nam svima jasno kad se zakotrlja i taj kamen i necemo vise navijati za Ruse ili Ukrajince vec cemo spasavati glave jer nas obici ovo nece - nazalost.
  • Generic placeholder image
    Kole 20.02.2022. 22:36
    Na dijelu je pravi genocid fašističkih snaga Ukrajine na miroljubivi Ruski narod. Uz blagoslov dičnog demokratskog Zapada na čelu sa USA i Natom. Zašto sad ćute i nema raznih međunarodnih humanitarnih organizacija, poput Hjuman Rajts voč, i svjetskih agencija poput CNN, BBC i dr. Ćutanje i aminovanje znači odobravanje zločina i genocida nad Ruskim civilima.
  • Generic placeholder image
    Quintus 20.02.2022. 21:27
    lazi,medijski ratovi i ovce
  • Generic placeholder image
    Niski predstavnik BiH 20.02.2022. 20:18
    Amerikanci ce se boriti u Ukrajini do poslednjeg ukrajinca :)
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    13h 22m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    5h 45m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    10h 18m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    13h 15m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    13h 6m
    0