Неопходна измјена Изборног закона Републике Српске

02.02.2021. 15:58
1
ИЗВОР: Катера

Скупштина града Источно Сарајево на данашњој 35. сједници усвојила је закључак, који је предложио претходни градоначелник Вуковић, а у којем су од Министарства управе и локалне самоуправе, Владе и Народне скупштине Републике Сропске затражене измјене и допуне Закона о локалној самоуправи, Закона о граду Источно Сарајево и Изборног закона Републике Српске како би се уредила питања избора градоначелника и одборника у Скупштини града Источно Сарајево.

- Скупштина града закључила да је такозвани асиметричан модел избора градоначелника и одборника проблематичан и тешко спроводив у пракси, те предложила да се измјенама успостави симетричан модел избора и да се и градоначелник и одборници бирају сви непосредно или сви посредно – додао је Вуковић.

Слика

Вуковић је објаснио да тренутни модел којим се градоначелник бира директно, а одборници посредно доприноси томе да се градоначелник изабере прије одборника четири-пет мјесеци, што ствара „некоректну ситуацији“, те се нада да ће овај захтјев бити уважен.

- Захвалио бих свима који су помагали у раду града Источно Сарајево. Мислим да је мој рад био успјешан и да смо урадили бројне ствари за град и шест општина у његовом саставу, да је подигнут ниво рада и дигнитет на степеницу више, да смо показали способност да можемо превазићи политичке разлике у интересу реализације бројних пројеката, да смо се приближили општинама кроз реализацију пројеката и да смо нашли нове пријатеље и у региону и у свијету – рекао је Вуковић говорећи о свом четверогодишњем мандату.

Он је посебно истакао финансијску стабилност града која је евидентна четири године, без дугова, са позитивним пословањем.

Вуковић је пожелио срећу и успјех у раду новом градоначелнику којег очекују нови изазови у новом сазиву Скупштине града.

Одборник СДС-а Ненад Самарџија истакао је да је Скупштина данас усвојила закључак да се од Народне скупштине Републике Српске тражи аутентично тумачење Закона о граду Источно Сарајево, Изборног закона Српске и Изборног закона БиХ.

Слика

Новоизабрани градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да су он и досадашњи градоначелник Ненад Вуковић показали да им је град Источно Сарајево изнад свега, да им је то приоритет, изван њихових политичких опредјељења.

- Град Источно Сарајево треба да постане мјесто у којем ће бити мање политике, а далеко више рада. Треба да заборавимо да су неке институције бастиони политичких партија. Институције су бастиони грађана и ако их будемо тако посматрали, више ћемо радити у корист грађана - рекао је Ћосић новинарима.

Ћосић је нагласио да након примопредаје дужности градоначелника у четвртак, 4. фебруара, остаје да сви изабрани одборници и он као градоначелник раде са општинама, како послове из надлежности града, тако и послове из надлежности општина и што боље сарађују са свим нивоима власти.

- Вријеме је да у овом тешком времену пошасти заборавимо на политичке теме које су изазване локалним изборима и вријеме је да ову годину искористимо да се стабилизујемо, да заједно радимо и опет дочекамо 2022. годину када су опет избори – рекао је он и додао да се одборници у Скупштини града треба да се бирају на директан начин.

Ћосић је захвалио досадашњем градоначелнику Ненаду Вуковићу што га је позвао на данашњи коктел који је организовао након сједнице Скупштине града.

Одборници су на данашњој сједници усвојили и извјештај о раду градоначелника и Градске управе за протеклу годину.

На дневном реду се нашао и извјештај о раду Одбора за жалбе за 2020. годину, као и извјештај о реализацији Стратегије развоја града Источно Сарајево од 2016. до 2020. године, извјештај о функционисању јавног градског превоза и приједлог мјера за побољшање, а све тачке су прихваћене.

Скупштина града је разматрала и усвојила и информацију о превентивном дјеловању против злоупотребе дроге, опојних средстава на подручју града, као и одлуку о изради мастер плана туристичког развоја планине Романије, као и одлуке о преносу права власништва на некретнину и опрему.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Voxpopuli 02.02.2021. 17:43
    Vukovic gospodin covjek,ostali bi cekali do poslednjeg dana i poštovali zakon.
Повезане вијести
У сриједу у УН о резолуцији о Сребреници и сједница Савјета безбједности УН о БиХ У сриједу у УН о резолуцији о Сребреници и сједница Савјета безбједности УН о БиХ
Поново блокирано одржавање сједнице о НАТО агресији на СРЈ Поново блокирано одржавање сједнице о НАТО агресији на СРЈ
Клуб одброника СДС-а упутио иницијативу да једна од улица носи назив по Николи Гардовићу Клуб одброника СДС-а упутио иницијативу да једна од улица носи назив по Николи Гардовићу
Најчитаније
  • Партизан мијења име!
    18h 58m
    4
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    2h 3m
    0
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    23h 31m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    21h 5m
    3
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    2h 10m
    0