Слијепи планинар креће на узбудљиву авантуру дугу 1.100 километара

21.09.2020. 18:11
0
ИЗВОР: Srpska.info

Слијепи планинар Феручо Лазарић, из Светвинчента у Истри у уторак креће на животну авантуру “Via Adriatica trail” гдје ће пропјешачити чак 1.100 километара, пише 24сата.

Ријеч је о стази која се протеже од Рта Камењак у Истри па све до Дубровника и Превлаке.

– Крећем заправо из Превлаке,а воље за овим потхватом имам на претек. За ову авантуру сам се припремао око два мјесеца интензивно пјешачећи, вјежбајући, радећи на себи. Идем с пријатељем Серђом Остовићем који ме је и позвао. Испрва сам двоумио, али сам на крају ипак одлучио отићи јер за мене у животу не постоји препрека. Моје сљепило је мени на неки начин и благослов. Сматрам се сретним човјеком јер упркос сљепилу уживам у животу пуним плућима. Особе које виде и крећу се на примјер шумом, углавном гледају људе око себе, како је ко обучен, је ли згодан или није, а ја слушам звук потока, пјев птица и шум лишћа. То је непроцјењиво богатство и требало је открити и остала чула осим вида којег сам изгубио – објаснио је Феручо.

Ослијепио је прије петнаестак година, а прије тога је, наставио је, живио са високом кратковидношћу која се на жалост повећавала.

Диоптрија се повећавала, а у средњој школи је то већ била двоцифрена диоптрија.

– Нормално сам функционисао и радио, али деведесетих година је дошло до аблације, одљепљивања мрежнице – присјетио се увијек добро расположени Феручо.

Када је потпуно изгубио вид и није више могао возити аутомобил те бицикл који је обожавао, Феручо није одустао од себе, већ је љубав пронашао у планинарењу.

– Сам сам себи рекао да се морам помирити са чињеницом да сам слијеп. Престао сам очајавати и прихватио своје стање те почео уживати у свему што могу. А могу пуно тога па ево и пјешачити преко 1.000 километара Према процјенама, ако све буде како треба, за то ће ми требати педесетак дана и имам уз то подршку пријатеља, породице и дивних људи који ме бодре. У одличној сам форми и ја то могу – рекао је.

Феручо ће своју животну авантуру подијелити и на Фејсбуку.

Коментари 0
Повезане вијести
Храброст и авантура: Октобарско купање на хладном извору Сане Храброст и авантура: Октобарско купање на хладном извору Сане
Нестао планинар Дарко Илић на подручју Прења, потрага у току Нестао планинар Дарко Илић на подручју Прења, потрага у току
Пас 13 сати тијелом гријао повријеђеног планинара (ФОТО) Пас 13 сати тијелом гријао повријеђеног планинара (ФОТО)
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    10h 47m
    4
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    19h 39m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    13h 30m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    17h 15m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    8h 22m
    4