Служен парастос за настрадале Србе у Кравици

05.01.2022. 18:46
1
ИЗВОР: Деспотовина

Данас је у Цркви Светих апостола Петра и Павла у Кравици код Братунца служен парастос за 162 настрадалих Срба из овог мјеста и сусједних заселака у Одбрамбено-отаџбинском рату, од којих су њих 49 убиле муслиманске снаге из Сребренице на православни Божић, 7. јануара 1993. године.

Након парастоса, положени су вијенци код централног спомен-обиљежја у Кравици за 3.267 погинулих српских цивила и бораца из Средњег Подриња и Бирча.

Тога дана када је требало да Срби обиљеже најрадоснији празник – рођење Исуса Христа, цијело село је завијено у црно. Село је опљачкано, а запаљено је 688 српских кућа на ширем подручју Кравице, око 2.000 помоћних и 27 друштвених објеката. Око 1.000 становника остало је без домова у једном дану и кроз сметове се пробило према Дрини избјегавши сигурну смрт. Без једног или оба родитеља остало је 101 дете.

Након проглашавања Сребренице заштићеном зоном Уједињених нација требало је да се обави демилитаризација муслиманских снага. Умјесто тога настављени су упади из те енклаве у српска села и, изузимајући три села уз Дрину, уништена су сва остала српска села на подручју сребреничке и велики број села у братуначкој општини, више од 100 села, а јединице Насера Орића убиле су 3267 Срба.

За ове злочине још нико није одговарао.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Rale 28.01.2022. 02:18
    Da sam otac malog ubijenog djecaka nebi se imalo kome suditi ni oricu ni elfeti jer po cijenu svog zivota licno bi ih lisio njihovoga. Pravda je davno rekla zbogomnovom svijetu. Besa je najbolji zakon. Ti meni je tebe ili tebi a korumpirani sud neka radi za one koji to mogu da podnesu.
Повезане вијести
„Корана ко рана“ – Страдање Срба у селу Рујница код Цазина (одломак) „Корана ко рана“ – Страдање Срба у селу Рујница код Цазина (одломак)
Којић: На Ђурђевдан почело српско страдање у Подрињу на које Запад жмури Којић: На Ђурђевдан почело српско страдање у Подрињу на које Запад жмури
Ни након 29 година нема казне за масакр у Медарима Ни након 29 година нема казне за масакр у Медарима
Најчитаније
  • Владо Шипчић – посљедњи четник који је оружану борбу са комунистима водио до 1957. године
    12h 35m
    19
  • ИНТЕРВЈУ: Војислав Војо Чаркић – Легендарни прота Војо
    12h 15m
    1
  • Привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    15h 38m
    0
  • На данашњи дан формирана Војска Републике Српске
    16h 35m
    12
  • Састанак о уређењу и одржавању гробља “Црквице”
    13h 32m
    0