Служен помен за 28 погинулих радника фабрике "Фамос-Коран"

16.10.2022. 14:59
0
ИЗВОР: srna.rs

На Палама је данас служен помен за 28 радника предузећа "Фамос-Коран" који су као борци Војске Републике Српске погинули у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Предсједник Предсједништва Борачке организације општине Пале Јасна Лазаревић Гавриловић рекла је новинарима да је служен помен за 25 погинулих радника предузећа "Фамос" и три бивша радника "Фабрике мотора специјалне намјене" /ФМСН/ Коран.

- Ово је једини начин да њихово бесмртно дјело преживи и да они у сјећању потомака живе вјечно. Дјела бораца су то и заслужила, а и они сами. Сви они који су их познавали знају да су то били сјајни људи, велики домаћини и да би било крајње тешко и невјероватно да један народ може заборавити такве јунаке као што је имао српски народ - поручила је Гавриловићева.

Она је навела да је паљанској Борачкој организацији у плану да спомен-плочу за раднике која се налази у капели код "Фабрике мотора специјалне намјене" премјесте код споменика радницима "Фамоса", јер је објекат пренамијењен и има новога власника.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Короман рекао је да је на сарајевско-романијском ратишту погинуло 4.511 бораца а страдало је још 2.667 цивила.

- Српски народ је стално у неким искушењима, поготово сада у свјетлу стратешких помјерања и дешавања и зато мислим да више него икада требамо саборност, знање, памет и национални консензус како би се сачувало оно што се добило у Дејтону, очувало у рату и за шта су људи положили своје животе - истакао је Короман.

Славка Брезо, чији је супруг Жељко погинуо 30. априла 1994. године у акцији код Горажда, каже да је обиљежавање ових датума од великог значаја за породице погинулих бораца.

Цвијеће на споменике некадашњим радницима "Фамоса" и на спомен-плочу радницима "Фабрике мотора специјалне намјене" положили су чланови породица погинулих бораца, а вијенце представници општине Пале, града Источно Сарајево и СУБНОР-а. 

Коментари 0
Повезане вијести
Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
Оклопна возила ЕУФОР-а на подручју Пала и Источног Сарајева Оклопна возила ЕУФОР-а на подручју Пала и Источног Сарајева
Продужена сезона гријања у Палама Продужена сезона гријања у Палама
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    4h 59m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    16h 32m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    16h 13m
    0
  • Повеља општине Источна Илиџа Средњошколском центру „Источна Илиџа“
    21h 24m
    0
  • У суботу обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој
    23h 8m
    13