СМС пуни 30 година ,eво како је гласила прва послата порука

01.12.2022. 21:18
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Нил Папворт, тада 22-годишњи софтверски програмер из Велике Британије, 1992. године у децембру је послао прву текстуалну СМС поруку са компјутера свом колеги Ричарду Џарвису.

Папворт је радио као програмер и инжењер за тестирање на креирању услуге кратких порука (СМС) за свог клијента, “Водафоне”. У том првом тексту, послатом 3. децембра 1992, једноставно је писало: “Срећан Божић“.

Нил Папворт је послао прву текстуалну поруку на свијету 3. децембра 1992.

Годину дана касније, 1993.

“Nokia” je predstavila SMS funkciju sa карактеристичним “бип“ сигналом за долазну поруку.

У почетку, текстуалне поруке су имале ограничење од 160 знакова. Рани корисници су ово заобишли тако што су употребљавали скраћенице као што је ЛОЛ (смијех наглас) и емотиконе – симболи направљени од знакова на тастатури за приказивање емоција. Они су касније инспирисали стварање првих емоџија.

Године 1999, седам година након Нилове прве СМС поруке, текстови су коначно могли да се размјењују на више мрежа, што је довело до њихове веће популарности него икада раније.

Данас милиони људи широм свијета шаљу поруке за Божић користећи текстове, видее и емоџије. Када је обиљежавао 25. годишњицу првог СМС, Нил је замислио модернију верзију своје божићне поруке из 1992. године, овог пута користећи емоџије.

– Нисам имао појма колико ће слање порука да постане популарно и да ће да доведе до емоџија и апликација за размјену порука које користе милиони. Ја сам тек недавно рекао својој дјеци да сам послао тај први текст. Гледајући уназад, јасно је да је божићна порука коју сам послао био кључни тренутак у историји мобилних уређаја – рекао је он.

Ко је створио “Short Message Service”

Постоји вјеровање да је покојни Мати Маконен, фински инжењер мобилних комуникација, отац СМС. Али иако је био саставни дио процеса, он није сам измислио технологију.

То је био напор вишенационалне сарадње. Концепт је настао 1984-1985. када су

Bernard Gilebert и Fridhelm Hilebrend креирали ГСМ документе: стандарде за размјену текстуалних порука.

Усвајање технологије

Проналазак текстуалних порука нам је дао брз и практичан начин да дођемо до пријатеља и породице и обезбиједио замјену за гласовне позиве. Ипак, усвајање СМС технологије је потрајало.

У 1995. години, само 0,4 СМС-а је послато по ГСМ кориснику мјесечно, дијелом због тога што су оператери били спори у постављању и системима наплате.

Међутим, 2007. СМС је постао најчешће коришћена услуга преноса података, са 75 одсто мобилних корисника широм свијета који активно шаљу поруке. У 2010. години, 200.000 текстуалних порука је послато сваког минута, а 6,1 билион текстова је послато на глобалном нивоу, према Међународној унији за телекомуникације.

Да ли је СМС ефикасан сада, након 30 година?

Иако је употреба СМС доживјела врхунце и падове током посљедње три деценије, постоји много доказа који потврђују да је то још увијек изузетно популаран канал. Само у САД послато је 2,2 билиона СМС или ММС порука 2020. године, што је повећање у односу на нагли пад у 2017 (1,5 билиона).

Многе компаније сада препознају да је СМС моћан алат за допирање до купаца, посебно за комуникацију осјетљиву на вријеме. Зашто? Текстови се шаљу преко мобилне мреже и не ослањају се на интернет, што значи да могу да се испоруче чак и у удаљеним подручјима све док постоји телефонски сигнал.

Такође је дугогодишња чињеница да текстови имају невјероватну стопу отварања од 98 одсто, што није изненађујуће када се узме у обзир да просјечна особа подигне свој мобилни телефон невјероватних 58 пута дневно.

Текстови су заиста добри и по питању ангажовања. Студија малопродаје је открила да текстуалне поруке производе шест до осам пута већу стопу ангажовања која се обично постиже путем имејл маркетинга.

Начин на који клијенти више воле да их компаније контактирају варира у зависности од врсте поруке и демографске категорије публике. На примјер чак 88 одсто миленијалаца радије пише СМС умјесто да зове.

Будућност текстуалних порука

Иако постоје ривалске апликације за размјену порука попут Вибера, Воцапа, Телеграма и Месинџера, СМС ће несумњиво ту да остане, не само зато што се ове апликације ослањају на СМС за регистрацију новог корисника. На примјер да бисте креирали Воцап налог, прво морате да верификујете свој телефонски број помоћу јединственог кода који се испоручује СМС.

Сама технологија текстуалних порука непрестано се развија.

Коментари 0
Повезане вијести
Колико можете да зарадите на неким моделима старих мобилних телефона Колико можете да зарадите на неким моделима старих мобилних телефона
"IT" стручњаци најплаћенији: Са првог мјеста скинули банкаре "IT" стручњаци најплаћенији: Са првог мјеста скинули банкаре
"Ејпл" развија наочале које ће саме развијати диоптрију "Ејпл" развија наочале које ће саме развијати диоптрију
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    16h 27m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    15h 22m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    10h 10m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    11h 16m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    19h 44m
    0