Снима се документарац о Грцима који су примили српску дјецу

24.07.2020. 09:57
0
ИЗВОР: Srna

Прва клапа документарца који ће на мале екране донијети причу о невидљивим херојима Грчке који су током ратних деведесетих година прошлог вијека угостили на хиљаде српске дјеце пала је прије неколико дана, а емоције са снимања никога нису оставиле равнодушним, рекао је министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић.

Клокић је навео да документарни филм настаје на свједочењима Грка који су главни актери тог дјела.

-Филмом желимо представити грчку страну приче, односно како је помоћ коју су пружали нашем народу током грађанског рата у БиХ доживљена у очима Грка, како су се осјећали кад су примили дјецу без родитеља, уплашене малишане који нису ни знала грчки језик- рекао је Клокић за "Глас Српске".

Очекује се да филм буде завршен у току сљедеће године, а постоји могућност да буде снимљен и у форми серијала јер се јавило много људи.

-Прво снимање било је у мјесту Ормилија на Халкидикију и изазвало је доста емоција, јер је стицајем околности на сету била дјевојка чији је отац погинуо, а коју је 1995. године угостила грчка породица чију смо причу снимали. Свима је остала у сјећању реченица коју је тај дан изговорила: `Некад нешто губимо, а нешто добијемо. Ја сам изгубила оца, али ми је Бог подарио нову породицу у Грчкој`- пренио је Клокић.

Клокић је додао да је на идеју за покретање кампање дошло Представништво Републике Српске у Грчкој с циљем да се још више ојачају српско-грчке везе, али и да се овај хумани гест грчког народа никад не заборави.

Он каже да су након објаве видеа у којем су позвали грчке хуманисте и добротворе који су током рата угостили дјецу из Српске да их контактирају, првог дана добили много позитивних реакција, које сада стижу свакодневно, те да се већ јавило више од 200 људи, како Грка који су угостили српску дјецу, тако и младих који су били у Грчкој.

Према његовим ријечима, процјењује се да је 20.000 дјеце из Српске деведесетих година боравило у Грчкој.

Клокић је истакао да су везе између грчког и српског народа нераскидиве, те подсјетио на помоћ Грка Србима кроз историју.

Он је навео да је ова кампања већ сада, за десетак дана трајања, изњедрила нове пројекте, о којима ће јавност благовремено бити обавијештена.

-У договору са Представништвом Српске у Грчкој планирамо сљедеће године, уколико нам дозволи ситуација са вирусом корона, организовати велико окупљање грчких и српских породица, и да означимо један дан у години који би био посвећен овој несебичној помоћи грчког народа- рекао је Клокић.

Коментари 0
Повезане вијести
Филм о доктору Лазићу – трајни подсјетник на хирурга "напаћеног српског народа" (ФОТО) Филм о доктору Лазићу – трајни подсјетник на хирурга "напаћеног српског народа" (ФОТО)
Снимање филма о доктору Лази у Источној Илиџи Снимање филма о доктору Лази у Источној Илиџи
Сахарска прашина прекрила Атину и друге градове Сахарска прашина прекрила Атину и друге градове
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    7h 58m
    6
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    21h 40m
    0
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    21h 8m
    0
  • Заказана сједница о правилнику за утврђивање минималца
    19h 59m
    0
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    6h 0m
    0