Соколац: Епидемиолошка ситуација за сада повољна

28.08.2020. 15:28
0
ИЗВОР: СРНА

На Сокоцу је вирус корона до сада потврђен код укупно 66 особа, данас нису забиљежени нови случајеви заразе и епидемиолошка ситуација у овој локалној заједници тренутно је повољна, рекла је директор соколачког Дома здравља "Др Љубомир Ћеранић" Адријана Станар.

Станарова је навела да су под здравственим надзором тренутно 32 особе, те да је ова мјера завршена код 244 особе на подручју Сокоца.

Према њеним ријечима, у овој локалној заједници су од ковида 19 опорављене 54 особе, девет је на лијечењу, а три су раније преминуле.

Она је навела да су захтјеви за тестирање упућени за три особе, те да је на Сокоцу тестирано укупно 296 лица.

- Можемо рећи да је код нас тренутно повољна епидемиолошка ситуација. Нема неких масовних ширења вируса и великих кластера, да су то углавном породични или контакти на радном мјесту, те да још увијек има изолованих особа - изјавила је Станарова.

Према њеним ријечима, на подручју Сокоца у задњих 20 дана нема тежих форми клиничких слика код лица позитивних на вирус корона, као што је то био случај раније, те додала да опоравак једног од обољелих, који траје већ шест недјеља, иде у добром смјеру и то лице је ван животне опасности.

- У соколачком Дому здравља синоћ су рађена четири тестирања особа код којих су тестирања била индикована и очекујемо резултате - рекла је Станарова.

Станарова је нагласила да су у овој здравственој установи имали потребу да неколико пута тестирају лица којима је био потребан тест за прелазак границе и да је било случајева да су лица дошла у контакт са ковидом 19, али да "Пи-Си-Ар" /ПЦР/ тестирања нису показала ништа.

- Дом здравља `Др Љубомир Ћеранић` је захваљујући општини Соколац набавио апарат за серолошко тестирање, али се суочава са проблемом недостатка реагенаса - рекла је Станарова.

Она је појаснила да добављачи не могу да опскрбе здравствене установе довољним бројем реагенаса.

- Апарати су дистрибуирани, али призвођач не може да произведе толики број тестова колика је потреба, не само на тржишту БиХ, него и на свјетском - изјавила је Станарова.

Станарова је изразила наду да ће у скорије вријеме набавка реагенаса ићи бољом и повољнијом динамиком и да ће та услуга бити доступнија у овом, као и у осталим свим домовима здравља у Српској.

Коментари 0
Повезане вијести
Митрополит Хризостом: Припрема за радосни тренутак побједе Митрополит Хризостом: Припрема за радосни тренутак побједе
Соколац: На хуманитарној представи за екскурзије прикупљено 750 КМ Соколац: На хуманитарној представи за екскурзије прикупљено 750 КМ
За одбјеглим Томићем још није расписана потјерница За одбјеглим Томићем још није расписана потјерница
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    13h 58m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    12h 42m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    7h 27m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    4h 26m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    4h 32m
    0