Соколачки планинари обиљежили славу и 11 година постојања

08.11.2020. 21:22
0
ИЗВОР: Срна

Планинарско друштво "Гласинац" са Сокоца прославили су славу - Светог великомученика Димитрија и обиљежили 11 година постојања.

Секретар друштва Вера Мијатовић рекла је Срни да је круна њиховог вишегодишњег рада изградња и рад на даљем уређењу Планинарског дома "Црвене стијене" на локалитету Надроманија.

- Кроз јавне позиве за подршку пројектима невладиних организација град Источно Сарајево подржао је наш пројекат `Саградимо планинарски дом Црвене Стијене`- навела је Мијатовићева.

Мијатовићева је додала да је и општина Соколац подржала планинарски пројекат "Оаза мира – Добро дошли на Романију", кроз које је у најбољем свјетлу промовисана ова планина.

Посебно задовољство, истакла је, чине им тренутне активности на проширењу туристичке понуде на Романији у оквиру пројекта "Инџој Сарајевско-романијски регион" кроз који је почела изградња "Виа ферата" - осигураног планинарског пута за љубитеље адреналинског планинарства.

Мијатовићева је нагласила да је пројекат "Магична пењалишта", такође, у имплементацији, којим је осмишљено 30 смјерова који пружају могућност за пењање и почетницима и професионалцима.

- У бенефите овог пројекта убрајамо мапирање потенцијала, едукацију кадра, те промоције на интернету и телефонске апликације под зајендичким називом `магична пењалишта БиХ`- навела је она.

О постигнутим резултатима у протеклих годину дана, Мијатовићева је поменула више излета на Црвене стијене у оквиру пројекта "Разгледница са Романије", које су финансирали Омладинска банка Соколац и Фондација "Мозаик", у складу са мјерама заштите од ширења вируса корона.

Соколачки планинари учествовали су у ходочасничким путовањима манастиру у Кнежини и Озерковићима, у походима на Пјеновац, Жепске планине, Требевић, Височицу, Зеленгору и Тару, посјетили манастире Тврдош, Завалу, Житомислиће и Пребиловце, те водопаде Берег и Скакавац.

Чланови "Гласинаца" били су ангажовани и у организовању и допремању помоћи старијим и угроженим лицима у првим мјесецима епидемије вируса корона.

Планинари "Гласинца" данас су присуствовали празничном богослужењу у манастиру на Равној Романији и обавили чин ломљења славског колача, поводом крсне славе друштва.

Коментари 0
Повезане вијести
Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија О...
Митрополит Хризостом: Припрема за радосни тренутак побједе Митрополит Хризостом: Припрема за радосни тренутак побједе
На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    2h 51m
    0
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    2h 15m
    0
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    23h 8m
    1
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    16h 59m
    1
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    2h 9m
    0