Спасилачка служба „Волф“ из Фоче извела акцију спасавања на Маглићу

31.05.2023. 15:11
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Двоје држављана Њемачке и један Србин спасени су јуче с планине Маглић, након што их је током успона захватило невријеме. Позив у помоћ спасиоцима из фочанског „Волфа“ стигао је послије 13 сати.

– Они су кренули с Пријевора, сјеверозападном страном и горе су их ухватили киша и мало снијега, тако да су били поклопљени. Послали смо два тима из два правца. Они су негдје успјели пронаћи сигнал па смо током успона с њима ступили у контакт и савјетовали им да чекају. Након неких три и по сата пронашли смо их у снијегу, у стању хипотермије, укочене, нису могли ни да говоре. Понијели смо доста ствари, пресвукли их и спустили у подножје Маглића, а потом на Тјентиште – рекао је Ненад Иконић, начелник Спасилачке службе „Волф“.

Проблеми за планинаре наступили су након што се, због кише, нису усудили вратити стрмом и клизавом стазом којом су кренули ка врху, а тражећи други правац изгубили су се, пише Аваз.

Драматично искуство

– Контактирали су нас и из Министарства безбједности БиХ, након позива из амбасада Њемачке у Сарајеву и Подгорици и драго нам је што смо били у прилици да им јавимо радосну вијест. Након што су се опоравили на Тјентишту, гдје су били смјештени, двоје Нијемаца и Србин наставили су пут – додаје Иконић.

Из „Волфа“ наглашавају да се у овом случају радило о искусним планинарима, који су доживјели драматично искуство јер Маглић је непредвидива планина на коју се не треба ићи без припрема и подршке.

Коментари 0
Повезане вијести
Храбри “вукови” вратили се из Турске: “Пружили смо максимум” (ФОТО) Храбри “вукови” вратили се из Турске: “Пружили смо максимум” (ФОТО)
Осмогодишња Љубица из Источног Сарајева на врху Маглића - подвиг вриједан хвале Осмогодишња Љубица из Источног Сарајева на врху Маглића - подвиг вриједан хвале
Бициклисти из Фоче организовали вожњу кроз прашуму Перућицу до подножја Маглића Бициклисти из Фоче организовали вожњу кроз прашуму Перућицу до подножја Маглића
Најчитаније
 • Сјећање: Шест година без Милана Микана Кнежевића
  12h 54m
  0
 • ПУ Источно Сарајево: Мотоциклиста задобио повреде опасне по живот
  14h 22m
  0
 • Саборна црква у Сарајеву прославља крсну славу
  12h 34m
  0
 • У саобраћајној незгоди повријеђено седам лица
  9h 40m
  0
 • Изазовна и неистражена пећина код Сокоца (ФОТО)
  15h 23m
  0