СПЦ након састанка са Кривокапићем: Одложено потписивања Темељног уговора

28.05.2021. 10:11
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Раније договорено и, како је саопштено, усаглашено свечано потписивање Темељног уговора између Српске православне цркве и државе Црне Горе није се догодило синоћ, јер је премијер Здравко Кривокапић патријарху Порфирију изнио "до сада неизречене разлоге због којих сматра да се потписивање Уговора мора одложити", саопштено је из Српске православне цркве.

Српска православна црква је саопштила, поводом синоћњег разговора Здравка Кривокапића и патријарха Порфирија иза затворених врата у Патријаршији у Београду, да су током јучерашњег преподнева представници Светог архијерејског синода и Владе Црне Горе у потпуности усагласили текст Темељног уговора између СПЦ и државе Црне Горе.

СПЦ наводи да су из Владе Црне Горе потом усмено потврдили да ће Кривокапић допутовати у Београд у поподневним сатима, да би са патријархом Порфиријем свечано потписао Темељни уговор.

Иста намјера Кривокапића усмено је потврђена патријарху из Кабинета црногорског премијера, наводи СПЦ.

- Послије вишечасновног одлагања и обавјештавања предстојатеља Српске Цркве о низу потпуно различитих разлога за кашњење поласка из Подгорице, око 21 час Кривокапић је стигао на договорени састанак - стоји у саопштењу и истиче да је Кривокапић притом "изнио нове и до сада неизречене разлоге због којих сматра да се потписивање Уговора мора одложити".

Патријарх је, додаје се, те разлоге саслушао са пажњом, великим стрпљењем, али и још већим изненађењем, ни најмање не увиђајући основаност и оправданост намјере премијера Кривокапића да не потпише Уговор, што је био једини разлог његовог доласка у Патријаршијски двор у Београду.

- Његова Светост Патријарх и присутни архијереји су изразили велико жаљење и забриност за даљи положај Српске православне цркве и њеног верног народа, с обзиром на то да једино са њом, иако јој припада апсолутна већина народа у Црној Гори, није потписан Уговор који јој гарантује правни положај, а самим тим верска и грађанска права светосавског народа, што представља чин отворене дискриминације - наводи се у саопштењу.

Поручено је да СПЦ и њен вјерни народ и у овим околностима неће одустати од одбране својих права и својих светиња.

Премијер Кривокапић објавио је потом на Тwиттеру да је дошао у Београд да пренесе вољу народа Црне Горе да епископ будимљанско-никшићки Јоаникије буде изабран за митрополита црногорско-приморског и да се Темељни уговора између СПЦ и државе Црне Горе потпише 30. октобра, на дан упокојена митрополита Амфилохија.

Коментари 0
Повезане вијести
Осумњичени за убиство Данке на психијатријском вјештачењу у Београду Осумњичени за убиство Данке на психијатријском вјештачењу у Београду
Одржан састанак са представницима Удружења пчелара „Рој“ из Источне Илиџа Одржан састанак са представницима Удружења пчелара „Рој“ из Источне Илиџа
Након више од 30 година: Од сутра из Београда до Мостара за 50 минута Након више од 30 година: Од сутра из Београда до Мостара за 50 минута
Најчитаније
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    23h 52m
    7
  • Радник пао са стуба и погинуо
    2h 45m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    9h 51m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    8h 18m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    4h 0m
    0