Срби остају без мјеста директора СИПА?

23.10.2019. 10:21
0
ИЗВОР: Глас Српске

Именовање новог директора Агенција за истраге и заштиту (СИПА) БиХ је одгођено до даљњег након пријаве да неко од кандидата испуњава услове за пензију, а то би, тврде саговорници “Гласа Српске”, могло да закомпликује рад те агенције, али и остави Републику Српску без иједне челне позиције у безбједносном сектору на нивоу БиХ.

Актуелном директору СИПА Перици Станићу мандат истиче 5. новембра, због чега је и расписан нови конкурс, а Независни одбор Парламента БиХ започео је процедуру именовања новог челника. На конкурс је стигло укупно пет пријава, а утврђено је да четири кандидата испуњавају услове. То су, уз Станића, који је поново конкурисао, и бивши директор СИПА Горан Зубац, актуелни директор Полиције Републике Српске Дарко Ћулум те полицијски службеник из Требиња Жарко Лакета, а одбачена је пријава полицајца из Бањалуке Његоша Јовановића.

Ситуација је закомпликована у понедјељак, када је Независни одбор прекинуо сједницу и затражио додатне информације, на које, према тврдњама појединих саговорника “Гласа Српске” немају право.

Из одбора је, прије сједнице, речено да ће након интервјуа са кандидатима сачинити ранг-листу и прослиједити је министру безбједности БиХ, који именује директора СИПА, али је на изненађење многих објелодањено да су у петак добили пријаву да неки од кандидата испуњавају услове за пензију.

Замјеник предсједавајућег Независног одбора Енес Обралија саопштио је након прекинуте сједнице да је неопходно утврдити додатне чињенице у поступку избора директора те потврдио да су сви интервјуи обављени.

- Сједницу ћемо наставити након што добијемо неке одговоре. Примили смо представку у којој је наведено да је Независни одбор спреман да свјесно крши законе фаворизујући једне, а занемарујући друге кандидате, који наводно испуњавају услове за пензију. Донијели смо закључак да ћемо за сва четири кандидата провјерити да ли неко испуњава услове за пензију - рекао је Обралија.

Правни стручњаци, с друге стране, тврде за “Глас Српске” да је Независни одбор изашао из оквира прописаног законом.

- Одбор је приликом конкурсне пороцедуре морао навести и то ако су године стажа услов за позицију директора, а то у претходним конкурсима за ову и друге челне полицијске позиције на нивоу БиХ није навођено нити је тражено да се доставе подаци о годинама стажа - тврди саговорник “Гласа Српске”.

Констатује да би се ствар у вези са избором директора могла претворити у тракавицу, да кандидати покрену судски спор и да се цијела ствар вуче у недоглед. С друге стране, СИПА би могла остати без директора.

- Ако актуелни директор испуњава услове за пензију и одлучи да напусти челну позицију СИПА, Република Српска би практично дошла у ситуацију да на челној позицији у безбједносном сектору нема свој кадар. Тада би том агенцијом руководили Хрвати и Бошњаци до избора директора - казао је наш саговорник.

“Није трагедија”

Перица Станић је након разговора са члановима Независног одбора рекао да је интервју прошао коректно и да искусни људи сједе у том одбору.

- Ако будем поново изабран за директора биће ми част, а ако не будем, неће бити никаква трагедија - кратко је рекао Станић.

Коментари 0
Повезане вијести
Акција "Блек тај": Међу ухапшенима високи функционери полицијских агенција и институција Акција "Блек тај": Међу ухапшенима високи функционери полицијских агенција и институција
Конкурс за средњошколце поводом обиљежавања Дана Прве сарајевске механизоване бригаде Конкурс за средњошколце поводом обиљежавања Дана Прве сарајевске механизоване бригаде
На подручју Источног Сарајева ухапшено једно лице На подручју Источног Сарајева ухапшено једно лице
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    4h 20m
    7
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    3h 16m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    22h 1m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    19h 0m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    20h 12m
    0