Србија 25 пута више помогла своје грађане од Српске (ВИДЕО)

06.04.2021. 20:29
0
ИЗВОР: БН ТВ

Република Србија је од почетка пандемије вируса корона у помоћ привреди и грађанима уложила осам милијарди евра, рекла је премијерка Ана Брнабић. С друге стране, Република Српска је издвојила драстично мање новца за помоћ током пандемије.

БН телевизија је провјерила зашто је то тако и зашто је помоћ у Републици Српској вишеструко мања?

Кроз три пакета помоћи, Република Србија која има око 7 милиона становника, је за своје грађане и привреду издвојила 8 милијарди евра помоћи.

Ако би пратила Србију, Република Српска која има нешто више од милион становника, у помоћ грађанима и привреди током пандемије требало је да уложи 1,2 милијарде евра односно 2 милијарде и 350 милиона конвертибилних марака. Међутим, помоћ државе је код нас неупоредиво мања него у Србији.

Према званичним подацима из Фонда солидарности и компензационог фонда је за привредне субјекте којима је био дјелимично или потпуно забрањен рад исплаћено укупно 67 140 226 конвертибилних марака.

За санацију посљедица вируса корона општинама и градовима је дозначено је 30 451 000 марака. Преко Министарства привреде и предузетништва за повећање плата је исплаћен подстицај од око 8 милиона марака, за суфинансирање инвестиција 2 милиона и за побољшање ефикасности пословања 4 милиона марака.

Једнократно је здравственим радницима и полицији исплаћено по хиљаду марака, а за то је укупно издвојено 18 милиона 381 хиљада марака. Тако укупна помоћ износи око 130 милиона марака.

То није ни 10 одсто новца који је дозначен грађанима и привреди Републике Српске у односу на Србију, а сразмјерно броју становника. Посебно је спорна једнократна помоћ која је у Републици Српској дозначена само за медицинаре и полицију, док је у Србији 2020. године свим пунољетним грађанима исплаћено 100 евра помоћи државе, а сада иде нова помоћ од 60 евра помоћи за све грађане који се пријаве, као и 110 евра за све пензионере.

Драстично одступање у помоћи грађанима са различитих страна Дрине показује да су у Србији схватили да се у оваквом времену морају подржати грађани и потрошња новца, јер је то пут  за очување привреде.

Милионски сумњиви тендери и огромна јавна потрошња, кажу економисти, довели су до тога да у буџету Републике Српске нема довољно новца за планирање економских политика у оваквим ситуацијама, а све би било другачије да је вишегодишња растрошност санкционисана на вријеме. 

Видео: БН ТВ

Коментари 0
Повезане вијести
Наш град богатији за два дјечака Наш град богатији за два дјечака
Просјечна цијена квадрата стана у Српској већа за 24,1 одсто Просјечна цијена квадрата стана у Српској већа за 24,1 одсто
Ово је цијена школарине на факултетима у Српској за академску 2024/25. годину Ово је цијена школарине на факултетима у Српској за академску 2024/25. годину
Најчитаније
  • Карлинг репрезентација БиХ заузела 7. мјесто на Европском првенству у Шкотској
    20h 39m
    7
  • Невен Тушевљак у хуманитарној трци на стази Светог Василија
    22h 45m
    1
  • Одржан васкршњи концерт и промовисана књига о цркви у Пофалићима (ФОТО)
    7h 32m
    0
  • Ђоковић са кацигом изашао међу навијаче (ВИДЕО)
    4h 25m
    0
  • Илиџанци – највеће жртве и најбољи борци Републике Српске (ФОТО)
    3h 44m
    2