Србија почиње производњу "Спутњика В"

11.03.2021. 20:30
0
ИЗВОР: СРНА

Производња руске вакцине против вируса корона спутњик на београдском Институту "Торлак" почеће до 20. маја.

У првом циклусу је планирано да се произведе четири милиона вакцина, потврђено је на састанку који су у Москви одржали министар за иновације и технолошки развоје Србије Ненад Поповић и руски министар индустрије и трговине Денис Мантуров.

Србија ће тиме постати прва земља на територији Европе гдје ће бити произведена вакцина спутњик, саопштено је из Поповићевог кабинета.

Поповић и Мантуров су потврдили Мапу пута коју су предложили стручњаци руског Министарства индустрије и трговине, Руског фонда директних инвестиција, Института "Гамалеја" и фармацеутске компаније "Генеријум".

- Ова Мапа пута израђена је на основу руског искуства у успостављању производње вакцине спутњик у неколико фабрика на територији Руске Федерације. Планирано је да у првом циклусу производње на Институту "Торлак" произведемо четири милиона вакцина - рекао је Поповић.

Он је истакао да је на састанку предсједника Србије Александра Вучића и замјеника предсједника руске Владе Јурија Борисова, који је одржан 15. фебруара у Београду, издат налог да се у року од мјесец дана припреми Мапа пута за успостављање производње руске вакцине у Србији.

- Урадили смо то и пре задатог рока - рекао је Поповић.

Он је навео да ће до краја марта бити потписан Споразум о трансферу технологија са руским партнерима.

До 16. априла у Србију би требало да стигну мање количине супстанце од које ће бити направљене валидационе серије вакцине у Институту "Торлак".

Поповић је објаснио да ће валидационе серије у року од неколико дана бити послате назад у Русију на анализу коју спроводи реномирани Институт "Гамалеја".

- Испитивање пристиглих узорака у Институту "Гамалеја" траје 21 дан. Послије потврде њихове исправности, руска страна започиње регуларну испоруку већих количина супстанце која се користи за производњу вакцина у Србији. Почетак производње вакцине на Институту Торлак планиран је до 20. маја - рекао је Поповић.

Он је истакао да прва фаза производње руске вакцине у Србији подразумијева транспорт супстанце, пуњење бочица у складу са највишим технолошким стандардима, паковање и дистрибуцију вакцина у Србији и региону.

- Након успостављања прве фазе производње, започињемо израду студије изводљивости о производњи у такозваном пуном циклусу, која подразумева производњу супстанце у Србији - рекао је Поповић.

Он је објаснио да ће то захтјевати набавку сложене технолошке опреме и проширење производних капацитета "Торлака", али да вјерује да производња у пуном циклусу може да буде започета до краја ове године.

- Ово је историјски тренутак за Србију. Уз помоћ наше руске браће обнављамо српски суверенитет у производњи вакцина, у чему је наша земља некада била један од лидера у Европи - рекао је Поповић.

Коментари 0
Повезане вијести
НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
Утопио се отац деветоро дјеце Утопио се отац деветоро дјеце
Никола Роквић пjешке од Београда до Грчке за обнову дjечије онкологије (ВИДЕО) Никола Роквић пjешке од Београда до Грчке за обнову дjечије онкологије (ВИДЕО)
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    22h 4m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    20h 48m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    15h 33m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    12h 32m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    12h 38m
    0