Сребренички ђаци српске националности враћају се у клупе

01.03.2020. 16:41
0
ИЗВОР: Глас Српске

Ђаци српске националности, који су два дана бојкотовали наставу у Првој основној школи у Сребреници, сутра се враћају у школске клупе, јер је, према ријечима родитеља, министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић изразила добру вољу да дође и разговара са њима о актуелним проблемима у овој образовној установи.

Представник родитеља српских ђака у Сребреници Александар Млађеновић каже да су родитељи спремни да разговарају са Тривићевом о свим питањима у овој школи.

- Дјеца ће сутра доћи на наставу, али шта ће се даље дешавати, све зависи од разговора са министарком - казао је Млађеновић.

На настави у Првој основној школи у Сребреници у четвртак и петак није се појавило око 100 ђака српске националности, јер је, према тврдњама родитеља, Мистарство просвјете и културе Српске игнорисало њихове захтјеве, за разлику од захтјева Бошњака којима су, кажу, већином удовољили.

Изреволтирани недавним састанком Тривићеве са представницима родитеља бошњачке дјеце и управе школе заједно са представницима локалне заједнице, на који они нису били позвани, одлучили су се на бојкот наставе до испуњавања њихових захтјева, који се између осталог, односе на заштиту српских ђака којима су упућене пријетње путем друштвених мрежа и појединих медија, као и санкционисање свих који су угрозили безбједност дјеце.

Министарка просвјете и културе у петак је најавила да долази у Сребреницу у понедјељак и да ће разговарати са српским родитељима у Савјету родитеља и руководством ове школе како би утврдили шта се може урадити да би се створио што бољи амбијент у овој школи и локалној заједници.

Према њеним ријечима, Министарство је активно укључено у праћење ситуације у Сребреници и у рјешавање проблема који су тамо настали.

- Званично смо се огласили саопштењем да смо у принципу поступили по свим захтјевима родитеља дјеце српске националности тако да ћемо видјети на који начин побољшати амбијент, наравно у сарадњи са локалном заједницом, управом школе и свим оним који су укључени у сам процес рјешавања питања у Сребреници -  рекла је Тривићева.

Коментари 0
Повезане вијести
Којић: Међу погинуле у Поточарима уписани још живи људи Којић: Међу погинуле у Поточарима уписани још живи људи
Вучић: Шансе су минималне, али Србија ће се борити против резолуције о Сребреници до посљедњег тренутка Вучић: Шансе су минималне, али Србија ће се борити против резолуције о Сребреници до посље...
Додик: Српска ће организовати велики митинг у Бањалуци и престати да одлучује у БиХ Додик: Српска ће организовати велики митинг у Бањалуци и престати да одлучује у БиХ
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    7h 58m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    10h 17m
    1
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    10h 44m
    0
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    13h 24m
    1
  • Годишњица рођења Милутина Бојића, аутора "Плаве гробнице"
    6h 9m
    0