Срећан и Богом благословен Бадњи дан!

06.01.2020. 09:06
0
ИЗВОР: СРНА

Српска православна црква и вјерници прослављају данас Бадњи дан, припремајући се за најрадоснији хришћански празник Рођење Исуса Христа – Божић.

У православне домове се на тај дан уноси бадњак, коме је Црква дала посебан смисао. На тај дан ујутро најстарији мушки укућанин усијече храстово или церово дрво – бадњак, који треба одсјећи са три ударца тако да падне на исток. 

Службама бденија и налагањем бадњака у православним храмовима најављује се Рођење Спаситеља, чији се долазак на свијет слави као почетак новог времена и као најрадоснији догађај за хришћанство.

Бадњак представља симбол дрвета које су, како каже предање, пастири донијели Јосифу и Марији да заложе ватру и загрију пећину у којој је рођен Исус.

Бадњак се пали уочи празника и гори до Божића када се објављује радост Христовог Рођења. Догоријевање бадњака је симбол растанка са старим вјеровањима и прихватање нове свјетлости која долази са вјером у Новорођеног Христа.

На Бадњи дан се пече божићна печеница, припремљена претходног дана, на Туциндан. У православним кућама Бадње вече је породични празник када се укућани окупљају око обавезно посне трпезе.

Коментари 0
Повезане вијести
Срећан и Богом благословен Бадњи дан! Срећан и Богом благословен Бадњи дан!
Навршава се годину дана од крвавог Бадњег дана на Косову и Метохији Навршава се годину дана од крвавог Бадњег дана на Косову и Метохији
Сутра Бадњи дан Сутра Бадњи дан
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    18h 35m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    16h 37m
    0
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    15h 35m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    15h 30m
    1
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    14h 38m
    1