Српска без рјешења за проблеме у "Крајина осигурању"

10.06.2021. 15:25
0
ИЗВОР: capital.ba

Република Српска још нема рјешење за "Крајина осигурање" којем пријети одузимање дозволе јер не испуњава законом прописане услове за рад, пише портал Капитал.

У Инвестиционо – развојној банци (ИРБ) Републике Српске, која је највећи појединачни акционар овог друштва, кажу да су упознати са стањем у “Крајина осигурању” те да у комуникацији са Министарством финансија и Агенцијом за осигурање Републике Српске разматрају различите модалитете дјеловања како би се санирали проблеми са којима се ово друштво суочава.

Међутим, о конкретним потезима и роковима не говоре.

- Битно је нагласити да су препознати потреба и интереси да се очува стабилност домаћег тржишта осигурања и заштите интереси осигураника. Више информација о томе бићемо вам у могућности дати након завршетака наведених консултација - казали су за Капитал у ИРБ-у.

"Крајина осигурању" је на крају прошле године недостајало 2,3 милиона КМ за покриће техничких резерви, а поред тога, ревизори су утврдили и да су краткорочне обавезе овог друштва веће за 8,2 милиона КМ од текуће имовине, док је акумулирани губитак достигао 8,7 милиона КМ.

Због свега тога су навели и да је упитан је наставак пословања овог друштва у складу са законским прописима, пише портал Капитал.

Агенција за осигурање Републике Српске је затим наложила "Крајина осигурању" да до 31. маја мора у потпуности имати покривене техничке резерве, јер ће му у супротном бити одузета дозвола.

Након што је рок истекао, остали смо ускраћени за одговор да ли је "Крајина осигурање" поступило по том рјешењу, јер су у Агенцији, на чијем се челу од 31. маја налази Драженка Јањанин, рекли да "због правила повјерљивости прописаних Законом о друштвима за осигурање нису у могућности откривати детаље о мјерама надзора према учесницима на тржишту осигурања".

Незванично, портал Капитал је успио сазнати да друштво није испунило налог Агенције за осигурање и покрило техничке резерве, већ је затражило додатни рок за то, што су у Агенцији очигледно прихватили.

Коментари 0
Повезане вијести
Млади иноватори Матеј Влашки и Марко Поповић освојили златну награду на ИНОСТ-у младих Млади иноватори Матеј Влашки и Марко Поповић освојили златну награду на ИНОСТ-у младих
Тешка саобраћајка у Бањалуци, двије особе превезене на УКЦ Тешка саобраћајка у Бањалуци, двије особе превезене на УКЦ
Српска се трезорским записима задужила 14,7 милиона КМ Српска се трезорским записима задужила 14,7 милиона КМ
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    2h 12m
    0
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    1h 36m
    0
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    22h 29m
    1
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    16h 20m
    1
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    1h 30m
    0