Српска гарантује за милијарду марака кредита

17.05.2021. 17:34
0
ИЗВОР: capital.ba

Република Српска дала је безусловну гаранцију за задужење „Електрокрајине“ од 40 милиона КМ путем продаје обвезница тог предузећа. Овим је укупна изложеност Српске по основу издатих гаранција достигла милијарду марака.

У најновијој одлуци Владе Републике Српске о давању сагласности на гаранцију за задужење „Електрокрајине“ наведено је да Српска безусловно гарантује правовремено плаћање неисплаћених обавеза по основу доспјелих ануитета из дугорочних дужничких хартија од вриједности у износу од 40 милиона КМ.

Српска издаје гаранцију у износу од 47,7 милиона марака.

Намјена дугорочног задужења емисијом обвезница је рефинансирање постојећег дуга, односно измирење дијела дугорочних кредитних обавеза обезбијеђених за пројекат „Тосхиба“ и изградњу далековода, финансирање пренесених обавеза према буџету РС и пренесених обавеза према добављачима.

-У случају доспјелог и неисплаћеног ануитета из дугорочних дужничких ХОВ од стране „Електрокајине“ према власницима обвезница, Република Српска ће по писаном позиву платити све доспјеле и неплаћене ануитете из буџета Републике Српске -  наведено је у одлуци.

Дуг РС

Укупан дуг Републике Српске који подлијеже законском ограничењу на крају прошле године је износио 5,76 милијарди марака односно 52,33 одсто БДП-а, док је јавни дуг који подлијеже законском ограничењу износио 4,66 милијарди КМ, односно 42,28 одсто БДП-а.

Према подацима Министарства финансија РС, укупна изложеност Републике Српске по издатим гаранцијама на крају прошле године износила је 804,32 милиона КМ, односно 7,3 одсто БДП-а, док је укупан дуг по основу кредитних задужења за које је Влада РС издала гаранције износио 654,02 милиона КМ.

Међутим, у односу на крај године укупан износ издатих гаранција значајно је повећан с обзиром на то да је Влада већ у првом мјесецима ове године била широке руке те дала или намјерава дати гаранције за милионска задужења Фонда здравственог осигурања РС, Олимпијског центра „Јахорина“, „Хидроелектрана на Требишњици“.

"CAPITAL" је раније писао да Влада РС у овој години планира Српску задужити до 1,4 милијарде марака путем краткорочних и дугорочних задужења, те индиректно дајући гаранције.

Одлуком о износу гаранција које може издати Република Српска у 2021. години, коју је Народна скупштина РС усвојила, одобрено је издавање гаранција за задужења до 500 милиона КМ.

Предвиђено је издавање гаранција за задужења у области саобраћаја (око 10 милиона), за изградњу хидроцентрале и остала капитална улагања у области енергетике (око 415 милиона), те за финансирање здравства (око 35 милиона).

Коментари 0
Повезане вијести
Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
Град богатији за дјечака Град богатији за дјечака
Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    13h 5m
    8
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    13h 19m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    15h 36m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    13h 11m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    5h 26m
    0