Српска изгубила арбитражни спор са Словенцима од 90 милиона КМ

21.04.2022. 18:50
0
ИЗВОР: capital.ba

Република Српска изгубила је 90 милиона марака у спору пред арбитражним судом у Вашингтону, по тужби словеначког предузећа „Вијадукт”, а због једностраног раскида уговора о концесији за изградњу хидроцентрала на Врбасу.

Ова информација потврђена је за портал Capital из више извора који су навели да ће Република Српска морати исплатити укупно 45 милиона евра одштете и арбитражних трошкова.

Наши саговорници напомињу да је ријеч о коначној арбитражној одлуци за коју не постоји правни лијек, односно право жалбе, што значи како ће Српска морати исплатити досуђени одштету и арбитражне трошкове које су, уобичајено, изузетно високи.

До покретања арбитражног спора дошло је након што је „ХЕС Врбас“, који је требало да гради ХЕ на Врбасу, у октобру 2015. године упутио Влади РС одштетни захтјев од 46 милиона КМ због раскида уговора, а како се нису договорили, већински власник ХЕС-а, словеначки „Виадукт“, је покренуо захтјев за арбитражу са БиХ у Вашингтону.

Уговор о додијели концесије вриједан 165 милиона евра Влада РС је са „ХЕС Врбас“ потписала 2004. године, а њиме је била планирана изградња ХЕ „Крупа“ и ХЕ „Бањалука-Ниска“.

Међутим, годину касније око 20.000 грађана Бањалуке потписало је петицију против овог пројекта, а с обзиром да се пројекат десет година није реализовао, уговор је раскинут у септембру 2015. године.

Словенци су да посјетимо, прије покретања арбитраже нудили нагодбу од пар милиона евра, али су у Влади Републике Српске то одбили, сматрајући како је правда на њиховој страни.

Како договора није било “Вијадукт” 2016. године покреће поступак и тражи одштету од око 100 милиона марака.

Годину дана касније Влада Републике Српске потписала је са Савјетом министара БиХ споразум којим се обавезала да плати све трошкове арбитражног поступка.

Иначе, Републику Српкој у овом спору је заступала адвокатска канцеларија “Карановић и Николић”, а “Вијадукт” кацеларија “Барош” из Бањалуке.

Ни једни ни други нису жељели да коментаришу одлуку.

Бањац “искључио” Правобранилаштво из процеса

Занимљиво је да је Правобранилаштво Републике Српске било искључено из овог процеса јер по закону из 2017. године нема право да заступа јавна предузећа и установе у оваквим и сличним поступцима.

Највеће заслуге што су адвокати преузели ове изузетно уносне послове припадају тада посланику Слободног демократског српског клуба у Народној скупштини РС, а данас оданом коалиционом партнеру СНСД-а, Дарку Бањцу.

Наиме, он је дјеловао амандмански и тако спријечио Правобранилаштво да дјелује и штити имовину Српске, што им је посао за који их свакако плаћају грађани.

Коментари 0
Повезане вијести
У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми
Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    12h 49m
    12
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    11h 45m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    11h 49m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    8h 42m
    0
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    10h 39m
    0