Српска нема новца за младе брачне парове

12.01.2024. 18:26
0
ИЗВОР: capital.ba

Влада Републике Српске ставила је на дно листе приоритета младе брачне парове са стамбеним кредитима Инвестиционо – развојне банке (ИРБ) Републике Српске, а у прилог томе говори податак да је посљедња субвенција за каматне стопе на ове кредите уплаћена за јул мјесец прошле године.

Ријеч је о значајној подршци на коју право имају они који су се задужили за своју прву некретнину и гдје се Влада обавезала да им рефундира један одсто камате.

Иако би субвенција требала да се исплаћује сваког мјесеца, успостављена је пракса у којој се мјесецима касни са исплатом, а која се неће мијењати ни у наредном периоду.

У Министарству породице, омладине и спорта Републике Српске кажу да се исплате из буџета врше по приоритетима. Ове породице им, то очигледно нису.

- С обзиром на то да је претходна буџетска година била изазовна и да се исплате из буџета врше према одређеним приоритетима, дошло је до одступања у редовности исплате субвенција. Свим корисницима се захваљујемо на стрпљењу и понављамо да ће све обавезе Министарства бити регулисане до краја буџетске године - поручују они не наводећи када би могло доћи макар до дјелимичне исплате.

Занимљиво је да је министрица Селма Чабрић недавно изјавила да је здрава и јака породица основ постојања сваког друштва те да ће републичке институције наставити да унапређују положај породице и подстичу младе да овдје граде будућност.

Похвалила се и програмом субвенције каматних стопа, али је прећутала да се истим тим младим људима дугује новац.

Млади кажу да власт наставља са политиком по којој једно говори, а друго ради.

- Не може ме нико убиједити да у тениске терене на којима се играло десетак дана Влада пронађе 50 милиона марака, а да на другој страни нема новца да за нас неколико хиљада исплати субвенције. О каквој се економској стабилности прича кад морам шест мјесеци да чекам да ми неко исплати 70 марака. Ко овде кога лаже? - упитао се један од корисника субвенције који се јавио редакцији КАПИТАЛ-а.

Иначе, програм субвенција каматне стопе на стамбене кредите за младе и младе брачне парове Министарство породице, омладине и спорта реализује од 2008. године.

Њиме је до сада обухваћено 5.488 корисника. Закључно са прошлом годином, пласирано им је 19,5 милиона КМ.

Пише: Д. Товиловић

Коментари 0
Повезане вијести
Полно насиље над дјететом: Врховни суд РС укинуо ослобађајућу пресуду Полно насиље над дјететом: Врховни суд РС укинуо ослобађајућу пресуду
У четвртак у Палама ретроспектива филмова Миодрага Таране У четвртак у Палама ретроспектива филмова Миодрага Таране
Шта доноси нацрт измјена Закона о комуналној полицији Српске? Шта доноси нацрт измјена Закона о комуналној полицији Српске?
Најчитаније
  • Требевић постаје центар медицинског туризма
    21h 20m
    0
  • Ухапшена лица због крађе у Источној Илиџи
    3h 21m
    0
  • Шта доноси нацрт измјена Закона о комуналној полицији Српске?
    5h 44m
    1
  • Промоција романа „Пиши, добри мој Нектарије“ Маријане Петронић 26. септембра у Источном Сарајеву
    7h 7m
    0
  • Отпочети радови на обнови и уређењу Светосавског дома Храма Светог великомученика Прокопија у Високом
    22h 48m
    1