Српски глумац креће на ходочашће до Москве: Због сина прелази хиљаде километара

15.01.2024. 22:05
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Српски глумац Микица Петронијевић одлучио је да крене у ходочашће од Београда до Москве, дуго 2.000 километара и то како би помогао свима који болују од аутизма, међу којима је и његов син.

Петронијевић је већ искусио путовање од 1.400 километара, од Аранђеловца до Хиландара, а како је  недавно испричао за Телеграф.рс, спавао је под ведрим небом.

Овога пута, Микица ће 24. марта уз благослов патријарха Порфирија кренути од Храма Светог Саве до Храма Христа Спаситеља, док ће његов сапутник на овом ходочашћу бити хуманиста и спортиста Иван Младеновић из Шида. Ивану такође ово није први пут да пјешачи у хуманитарне сврхе, те су иза њега бројне мисије које је препјешачио или прешао бициклом како би помогао дјеци којој је помоћ неопходна.

Како појашњава глумац и хуманитариста за "Телеграф.рс", инспирација му је био његов син Михаило, али и жеља да помјери сопствене границе.

- Жеља да померам сосптвене границе и да чинећи добро према другима будем бољи човек. Жеља да за свог сина и све друге особе које имају Аутизам створимо сигурнију и хуманију будућност... То су мотиви који ми дају снагу да превазиђем своје слабости и стигнем до циља - каже Петронијевић.

Као члан Удружења “Свици у мраку” Микица наводи да су у ову годину ушли са много ентузијазма и нових идеја. На љето планирају проширење кампа у селу Венчани код Аранђеловца, у ком су све активности за особе са аутизмом бесплатне. Такође, овога пута планира у своју акцију да укључи и умјетнике, те позива све заинтересоване да му се прикључе.

Микица и ове године ходочашћем наставља прикупљање новчани средстава за проширене смјештајних капацитета и изградњу љетњиковца у оквиру дефектолошког парка, али и реализацију свакодневних активности у центру за дневни и вишедневни боравак деце и особа са аутизмом.

Иако је Петронијевићев син био један од кључних разлога због чега се одлучио на ову авантуру, Микица каже да је то урадио и за сву другу дјецу и њихове родитеље.

- Мој син Михаило (25) има дијагнозу поремећаја из аутистичног спектра и управо због њега али и све друге деце желим да покренем иницијативу и покушамо да утичемо на одговорне институције да нађу системско решење за помоћ деци и особама са аутизмом. Такође потребна нам је и већа подршка и помоћ породицама тих категорија друштва - каже он.

Коментари 0
Повезане вијести
Никола Роквић пjешке од Београда до Грчке за обнову дjечије онкологије (ВИДЕО) Никола Роквић пjешке од Београда до Грчке за обнову дjечије онкологије (ВИДЕО)
Осумњичени за убиство Данке на психијатријском вјештачењу у Београду Осумњичени за убиство Данке на психијатријском вјештачењу у Београду
За ходочашће до манастира Острог пријавило око 350 учесника из Билеће За ходочашће до манастира Острог пријавило око 350 учесника из Билеће
Најчитаније
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    4h 59m
    5
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    4h 41m
    0
  • Наоружани нападачи усред дана убили мисицу Еквадора
    22h 9m
    0
  • Још један авио-превозник покренуо летове из БиХ
    19h 16m
    0
  • Оперисан Срђан Ђоковић
    22h 14m
    0