Шта је потребно за промјену мјеста пребивалишта?

20.05.2024. 09:30
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Ако планирате да мијењате мјесто пребивалишта у БиХ, потребно вам је неколико докумената и података које прилажете надлежном органу приликом пријављивања новог пребивалишта или боравишта. Више о томе шта вам је потребно, читајте у наставку текста.

Шта треба приложити о новом мјесту пребивалишта?

Држављанин који пријављује своје пребивалиште или боравиште надлежном органу даје сљедеће податке о свом новом пребивалишту или боравишту, и то:

- јединствени матични број, име, презиме, пол, датум рођења, мјесто рођења, општина рођења, земља рођења, пребивалиште или боравиште, поштански број, улица, кућни број/број стана, ентитет или кантон пребивалишта, држављанство БиХ, назив ентитета, промјена имена, боравишни статус (пребивалиште или боравиште).

Како су потврдили из МУП-а Републике Српске, држављанин није дужан лично да се одјави у претходном мјесту пребивалишта или боравишта, а одјаву ће извршити службено лице у претходном мјесту пребивалишта или боравишта.

Иначе, држављани обавјештавају надлежни орган о промјени кућне адресе, а нису дужни да пријаве промјену адресе становања, ако је до те промјене дошло усљед одлуке локалних органа да промјене назив улице или број куће/стана.

У том случају, надлежни орган ће по службеној дужности уписати промјену у евиденцију пребивалишта и боравишта.

Пријављивање и одјављивање малољетног лица врши родитељ, старатељ, односно орган старатељства. Приликом пријављивања и одјављивања пребивалишта држављани су дужни да дају тачне и истините податке.

Које доказе треба доставити?

У поступку пријављивања пребивалишта и адресе становања, држављани су дужни да приложе доказ да имају ваљан основ за пребивалиште на адреси на којој се пријављују. Као доказ да држављанин има ваљан основ за пребивалиште на адреси на којој се пријављује сматра се један од сљедећих доказа:

- доказ о власништву или сувласништву или посједу стана, куће или другог објекта за становање;

- овјерен уговор о закупу или овјерен уговор о подстанарском односу уз овјерен доказ о власништву или сувласништву или посједу станодавца;

- потврда да се пред надлежним органом води спор о власништву, односно да је покренут поступак легализације или укњижавања објекта, стана или куће на адреси на којој се пријављује пребивалиште.

Држављани који имају пријављено пребивалиште у БиХ могу пријавити боравиште у другом општинском мјесту у БиХ, а најдуже до годину дана без прекида, а након истека тих годину дана могу поново пријавити боравиште.

Иначе, држављанин је дужан да пријави адресу боравишта у БиХ у року од 15 дана од дана доласка у мјесто боравишта, при чему задржава пребивалиште, док је онај који има пријављен боравак у иностранству, а нема пријављено пребивалиште у БиХ, дужан да приликом боравка у БиХ пријави боравиште код надлежног органа у року од осам дана, при чему задржава пријављен боравак у дипломатско-конзуларној мрежи.

Такође, држављанин који се стално настани у иностранству или који у иностранству борави дуже од три мјесеца, код надлежног дипломатско-конзуларног представништва БиХ одјављује своје пребивалиште у БиХ и пријављује мјесто боравка у иностранству. Осим тога, држављанин је дужан да одјави своју малољетну дјецу ако су се она стално настанила у иностранству или ако бораве у иностранству дуже од три мјесеца.

Пише: Николина Алексић

Коментари 0
Повезане вијести
"Руј" се прославља 119 година "Руј" се прославља 119 година
Психијатрије у проблему: Пацијенти не могу кући јер их породице не желе! Психијатрије у проблему: Пацијенти не могу кући јер их породице не желе!
Сутра сунчано и топло Сутра сунчано и топло
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    13h 11m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    5h 34m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    10h 7m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    13h 4m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    12h 55m
    0