Шта највише троши батерију на телефону?

13.09.2020. 09:51
0

Већина компоненти вашег телефона троши батерију на овај или онај начин. Ипак, неке од њих су већи, а неке мањи "преступници".

Дисплеј

Екран троши више батерије него било која друга компонента телефона. Уопштено гледано, штедљивим коришћењем освјетљености телефона, можете да добијете бар дан или два више трајања батерије.

Прво, што је екран већи, то ће му требати више електричне енергије. Друго, што је већа освјетљеност екрана, то ће бити захтијевнији према процесору, а за то ће требати више струје.

И треће, што је фреквенција освјежавања већа, то је оптерећење процесора веће.

Wi-Fi и друге бежичне повезаности

Мобилни сигнал, мобилни интернет, Wi-Fi, Bluetooth, GPS... Ваш телефон готово сигурно практично стално користи барем једну бежичну везу, ако не и неколико њих одједном.

Свака од њих представља значајно оптерећење за батерију па би требало да их искључите кад их не користите. То се нарочито односи на Bluetooth i GPS.

Такође, слаб сигнал за било коју од њих повећава потрошњу батерије јер ваш уређај стално покушава да провjери да ли постоји боља веза.

Процесор

Новији процесори су у правилу мањи, бржи и енергетски ефикаснији од претходника, а и мање се грију. Треба редовно надограђивати софтвер за ту врсту хардвера како бисте имали најбољу могућу оптимизацију и како бисте смањили оптерећење батерије, преноси "тПортал".

Камере

Камере "циједе" батерију телефона на неколико начина, али највећи дио отпада на кориштење процесора и дисплеја. Код новијих модела дјелимични кривац је и уграђена накнадна обрада фотографија која додатно троши ресурсе процесора.

Видео је такође прилично интензиван потрошач, нарочито ако је у 4К резолуцији. Зато затварајте апликације које се у великој мјери ослањају на камеру, као што су Инстаграм или Snapchat.

Активне апликације

Апликације које користе GPS, камеру, пренос великих количина података и стално укључен екран међу највећим су потрошачима батерије. Већ споменути Snapchat, рецимо, истовремено користи GPS, камеру и мобилне податке.

Уопштено, и видео-игре за телефоне су велики потрошачи, зато што оптерећују процесор, графику, АI, дисплеј, звучник....

Пасивне апликације

Апликације које раде чак и кад је екран искључен су посебан проблем. Међу њима су апликације за музику, временску прогнозу, фитнес.

Оперативни систем и рад у позадини

Као и процесори, новија издања оперативних система по правилу су штедљивија или барем боље оптимизована кад је потрошња енергије у питању. Ипак, и њих морате редовно да ажурирате, како би се искористила нова софтверска рјешења.

Што се позадинских процеса тиче, они оптерећују батерију на два начина: тако што активирају уређај сваки пут кад им нешто затреба, али и тако што користе мобилне податке.

Коментари 0
Повезане вијести
Вожња “без руку” и слушалице пишу казне
Умјетничка футуристичка визија мобилног телефона из 1930. године (ФОТО)
М:тел: Резервишите Galaxy Note20 i Note20 Ultra међу првима у свијету
Најчитаније
 • Саопштење Општинског одбора ДНС-а Пале
  22.10.2020
  7
 • Нешић открио шта је проблем у коалицији и са којим партијама не жели сарадњу
  22.10.2020
  2
 • У Источном Сарајеву 61 новозаражена особа
  22.10.2020
  0
 • Штаб у Источном Сарајеву: Појачати мјере заштите и појачати контролу њиховог спровођења
  23.10.2020
  1
 • Састанак Додика и Нешића завршен без договора
  22.10.2020
  2