Шта пише у Приједлогу закона о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ

26.06.2023. 15:50
2
ИЗВОР: glassrpske.com

Осма посебна сједница Народне скупштине Републике Српске заказана је за сутра у Бањалуци, а на дневном реду је Приједлог закона о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ који ће, уколико буде усвојен, зауставити примјену акта те правосудне институције на територији Српске.

Приједлогом, у који је "Глас Српске" имао увид, предвиђено је да се одлуке Уставног суда БиХ неће примјењивати и извршавати на територији Српске док у Парламенту БиХ не буде донесен Закон о Уставном суду БиХ.

- До доношења закона из става 1. овог члана, привремено се стављају ван снаге одредбе закона којим се прописује објављивање закона и других прописа Републике Српске, у дијелу који се односи на прописе и друге акте које доноси Уставни суд Босне и Херцеговине – пише у приједлогу закона.

Осим тога, лица која су дужна да поступају по одредбама тог републичког закона изузимају се од кривичне одговорности прописане кривичним законодавством БиХ, у погледу кривичних дјела у вези са извршењем овог закона и биће заштићена од институција Републике Српске.

- Овај закон ступа на снагу наредног дана од дана објављивања у „Службеном гласнику Републике Српске” - наведено је у приједлогу који иде по хитном поступку у скупштинску процедуру.

Већином гласова судија, а међу којима није било ниједног којег бирају у Републици Српској, прије седам дана на ванредном засједању у Уставном суду БиХ изгласана је промјена Правила о раду, односно избрисан одредба према којој, у одређеним случајевима, није било могуће засједати без чланова из Српске што је оцијењено као удар на Дејтон и Устав који гарантују конститутивност и права српског народа.

Тим поводом су највиши званичници Републике, упозоравајући на опасност до које може довести потез судија странаца и оних из ФБиХ, дали рок Уставном суду БиХ да промјени мишљење, али имајући у виду да до тога није дошло до 23. јуна у подне, о свему ће се изјаснити народни посланици.

Из Суда БиХ, наиме, данима нема одговора ни на питања "Гласа Српске" због чега су избрисали члан 39 правила, да ли мисле да су, како тврде стручњаци, том одлуком прекршили и да ли ће ново правило повући у остављеном року.

- С обзиром на то да се доношењем Одлуке Уставног суда БиХ о измјени Правила Уставног суда БиХ проузрокују штетне посљедице за рад органа и организације Републике Српске, стварају могућности за сазивање сједница и доношење одлука без судија изабраних од стране Народне скупштине Републике Српске и тиме урушавање уставне надлежности Републике Српске, у општем је интересу доношење овог закона по хитном поступку – пише, између осталог, у образложењу приједлога закона о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ.

Пише: Ведрана Кулага Симић

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Nus pojava 26.06.2023. 19:42
    Sve u ime Srpske .
  • Generic placeholder image
    Notar 26.06.2023. 16:32
    Pise da treba zakuvati jer je nestalo para, u prenesenom znacenju... plate su pocele kasniti... dosli krediti na naplatu....
    A sve se to desava "jer volimo srpsku..."
Повезане вијести
Шта пише у приједлогу закључака посланичких клубова у вези са Сребреницом Шта пише у приједлогу закључака посланичких клубова у вези са Сребреницом
Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци
Посланици данас и о Изборном закону Републике Српске Посланици данас и о Изборном закону Републике Српске
Најчитаније
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    22h 43m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    23h 54m
    0
  • Света тајна Јелеосвећења у Храму Светог Василија Острошог у сриједу
    5h 34m
    0
  • Џију-џицу клубу „Јахорина“ 62 медаље у Бањалуци
    8h 33m
    3
  • Навршило се 106 година од смрти Гаврила Принципа
    11h 9m
    0