Станивуковић: Нека виде колико нас је који волимо Српску

26.12.2019. 20:11
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Протест опозиције, који је организован као одговор на груби насртај министра унутрашњих послова РС Драгана Лукача на народног посланика Драшка Станивуковића током посебне сједнице Народне скупштине РС, одржан је у Бањалуци, у парку „Младен Стојановић“, и завршен без инцидената.

Скуп је, иначе, почео интонирањем “Боже правде”.

– Људи, узмите телефоне и освијетили све да Миле из хеликоптера види колико нас је који волимо Републику Српску – поручио је Драшко Станивуковић док људи вичу “Живио, Обилићу”.

Људи су са укљученим блицом на телефонима у рукама запјевали “Погледај дом свој анђеле” и махали заставама Републике Српске.

– Моја глава је добро али се бринем за министрову руку. Зато сам донио гипс на ком ћу написати “оставка” и на којем се грађани могу потписати, као што се иначе потписује на гипс – рекао је Станивуковић наглашавајући да први пут исти народ 50 метара један од другог има скупове.

Станивуковић поручује да никада нису, нити ће прекинути било који празник, као ни Нову годину.

– Прво су нас тјерали са трга, па сам првих дана завршио у ћузи. Па је убијен Славиша Крунић, па су грађане протјерали из храма, па су најавили поскупљење струје, па је претучен наш грађанин, па су нам подвалили лажни документ, па су ме ударили у Скупштини. Ако не желимо још једну овакву годину, морамо радити на промјенама – рекао је Станивуковић.

Додаје да је на бини уједињена опозиција.

– Он је дошао на тенковима, па показивао три прста, па онда дошао до акцизне коалиције и ено га сад мало галами тамо. Данас једно, сутра друго – рекао је Станивуковић говорећи о Додику.

Слика

– Мени је срце велико као Република Српска када видим младе и храбре људе који долазе из народа. Захвалан сам свима који су, захваљујући вама, спремни да иду у борбу за нормалну Републику Српску. Ви сте дошли својом вољом, нисте натјерани – поручио је Бранислав Бореновић, лидер ПДП.

Опозиционари су на крају сишли међу грађане, који се поздрављају и сликају с њима. Иако је дио грађана већ напустио скуп, већина њих су остали како је од њих затражио Станивуковић.

Под паролом „Стоп насиљу“ организатори протеста, осим смјене министра, траже и кривичну одговорност за оне који су послали и оне који су дозволили да фалсификован документ уђе у Народну скупштину Републике Српске.

Подршку им пружају опозиционари из цијеле Републике Српске, али и грађани који су у парк дошли са транспарентима с натписима „Дабогда вам било све што мислите свом народу” и “Није вам жао што сте потписали већ што ми знамо”.

Грађани носе и заставе Републике Српске, као и заставе за обиљежима СДС.

За разлику од ранијих окупљања, овај пут је дошло много више омладине, која раније није долазила на протесте у овом броју. На протесту су и Драган Мектић, Миленко Михајилица, Давор Шешић, Ивана Марковић, као и други посланици ПДП и СДС у НСРС.

У парку је мого полицијаца који пазе да се окупљењи на скуповима не мијешају.

– Ми смо овдје слободно, ово смо први тражили и зато је ово наше мјесто – поручио је Станивуковић и озваничио почетак скупа ријечима: “Више нас је!”

Присутнима се обратио мајор из Невесиња Брано Пејановић и питао зашто се вечерас не оглашава Миломир Савчић.

– Зашто шути и зашто се понижава? Када се извуче из склоништа волио бих да се огласи. Зашто се није огласо када је Таминџија добио одликовање. Савчић за мене није генерал, он је стрина – рекао је Пејановић.

Мирна Савић Бањац, одборница у бањалучкој Скупштини, поручила је да се не боји.

– Поносим се што се и ви не бојите. Људи на оном иза скупу ми кажу: “Морамо ићи, дали су нам посао”. Нико никоме ништа није дао, све је наше. Никад им нећу опростити што су окренули брата против брата, колегу против колеге, комшију против комише. Овај шамар је био шамар свим министрима. Гнушам се свих који правдају овај чин – рекла је она.

Грађанима се обратио и народни посланик СДС Миладин Станић, поздравио борце, породице погинулих бораца и све на “оном другом скупу”, који мисле, истиче он, исто као и ови на овом овдје.

– Погледајте ову трагедију тамо уз музику. Они славе што је министра ударио нашега посланика – поручио је народни посланик Милан Тубин.

Посланик СДС Зоран Видић поручио је да је народ подијељен, што се види и вечерас.

– Овдје су дошли они који се не боје, а тамо су дошли они који се боје. Доћи ће вријеме када се нећемо морати бојати, а зато се морамо сви борити – рекао је Видиш, додавши да нас власт уништава и расељава и убјеђује да је то нормално.

Присутнима се обратио и народни посланик Милан Шврака, који је рекао да за 20 година нико неће остати овдје ако остане ова власт.

– Ево мене – ето вас. Рар криминалу, рат душевним болесницима, насилницима, подијели међу браћом. Овим се ријечимо обратио Милош пред устанак, а ми идемо образом на њихове пушке – рекао је Небојша Вукановић.

Поручује да не смију насјести на провокацију и да ће се борити мирно и гандијевски док не ослободе сваког грађанина.

– Били су са нама неки што су са оне стране, нећемо спомињати имена, познаће се. Оно што је трагично јесте да је највећи ратни профитер окупио ветеране да чувају оно што је он опљачкао – поручио је Вукановић.

– Да ли сте се борили против НАТО и гинули од бомби да сад славите улазак у НАТО – питао је Вукановић борце на другом скупу.

Народна посланица Јелена Тривић оцијенила је да је над Народном скупштином у понедјељак извршено највеће насиље, јер је достављен документ без овјере и икаквог потписа.

– Оно за шта оптужује друге ради заправо он и то је највећа издаја. Оно што НСРС до сада није видјела је физичко насеље и ми преко тога нећемо прећи. Лажни документ и физичко насеље руше институције – поручује Тривићева.

Инцидент

Инцидент се десио прије 3 дана, када је у парламенту разматран Програм реформи БиХ, а захтјев су „потписали“ Драшко Станивуковић (ПДП), Јелена Тривић (ПДП) и Небојша Вукановић (СДС).

Слика

Подсјећамо, у исто вријеме, само 50-ак метара даље, одржава се скуп под називом “За Републику Српску”, у организацији више удружења ветерана одбрамбено-отаџбинског рата.

Полицијска управа Бањалука није забранила одржавање ниједног од пријављених јавних скупова, а полицијски службеници извршиће обезбјеђење оба у складу са својим овлаштењима, саопштено је из ове управе.

Захтјев

Клуб посланика СДС у Народној скупштини РС упутио је јутрос захтјев за смјену министра унутрашњих послова Републике Српске због насилничког понашања према народном посланику Драшку Станивуковићу током посљедњег засједања.

Иницијатива је упућена предсједнику Владе Радовану Вишковићу и предсједнику Народне скупштине Недељку Чубриловићу.

Коментари 0
Повезане вијести
У понедјељак велики протестни скуп Срба у Косовској Митровици У понедјељак велики протестни скуп Срба у Косовској Митровици
Радници "Орла" поново се буне, неће Савића (ВИДЕО) Радници "Орла" поново се буне, неће Савића (ВИДЕО)
Присталице листе "Србија против насиља" покушале насилно да уђу у РИК Присталице листе "Србија против насиља" покушале насилно да уђу у РИК
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    21h 24m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    22h 57m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    19h 23m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    21h 36m
    0
  • Партизан мијења име!
    12h 5m
    4