Становнике БиХ из земље "тјерају" политичке тензије и лош животни стандард

13.01.2022. 21:56
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Босна и Херцеговина се лани суочила са одласком рекордног броја људи који су, неријетко са цијелим породицама, напуштали своја огњишта и бољи живот потражили у некој од европских земаља.   

Анализе невладиног сектора показују да је у 2021. из БиХ отишло чак 170.000 становника, док смо од 2013. до краја прошле године на миграцијама изгубили око 485.000 грађана, подаци су Уније за одрживи повратак и интеграције у БиХ.

Кад се томе дода негативан природни прираштај, који нас тишти већ пуне двије деценије, све указује на то да, како упозоравају демографи, улазимо у класични ”демографски слом”.

Нема перспективе

Мирхуниса Зукић, предсједница поменуте уније, истиче да људи не одлазе само због материјалних разлога, него зато што овдје, једноставно, не виде перспективу.

– Непријатно нам је саопштавати бројке о онима који одлазе, јер овде није ријеч само о статистикама, него о судбинама људи. Нема града из којег људи не одлазе, а до података долазимо преко мјесних заједница и локалних удружења, те наших пројеката. Разочарани смо одласком комплетних породица, те младих до 40 година. Они углавном иду у Њемачку – објашњава за Српскаинфо Зукићева.

Милован К, електричар из Бањалуке који је прије двије године отишао у Њемачку, нада се да ће му се ускоро придружити супруга и двоје дјеце.

– Пандемија је све мало успорила, али смо одлучни у томе да сви одемо. Годинама сам се надао да ће бити боље, али то нисам дочекао. Плате сваких пар година незнатно оду горе, а цијене само расту, тако да већина људи у РС и БиХ буквално једва преживљава. С друге стране, прича о неким потенцијалним сукобима не престаје. Заиста не желим својој дјеци такав живот. Такође, све више људи које познајем одлучује се на одлазак, што је знак да овај систем мало коме одговара. Чини ми се да је ове просторе највише наших грађана напустило лани – поручује наш саговорник.

И из агенција које посредују при запослењу наших грађана у иностранству истичу да је сасвим извјесно да ће 2021. бити једна од рекордних година у погледу броја оних који су отишли из БиХ.

Мотиви

Како кажу у Агенцији VBM Agentur, Минхен, која посредује при запошљавању наших радника у Њемачкој, и у наредном периоду можемо да очекујемо повећано интересовање грађана за напуштање БиХ.

– Како расте политичка тензија у БиХ, паралелно с падом животног стандарда, људи су све одлучнији у намјери да бољи живот потраже у иностранству. А у 2021. се биљежи раст одласка цијелих породица, те висококвалификованих стручњака – каже за Српскаинфо Властимир Видић из VBM Agentur.

Према његовим ријечима, основни мотив одласка је економске природе.

– Људи желе бољу плату за свој рад. Други, веома битан мотив, јесте и тај психолошки, у смислу да грађани БиХ не желе више да трпе сталну политичку турбуленцију, неизвјесност, али и понижавање од стране својих политичких елита. Веома важан мотив у коначној одлуци да се иде у иностранство јесте и жеља да се дјеци обезбиједе бољи услови школовања, онда и запошљавања, гдје неће бити примарни страначка припадност и класно стање – објашњава Видић.

Наглашава да је примјетно да се посљедње вријеме за одлазак у иностранство одлучује и све више људи у педесетим годинама.

– Свјесни су да од пензије коју би добили у БИХ неће имати сигурност ни за најосновнији биолошки опстанак – поручује Видић.

Слика

Увоз радника

У Агенцији „Спектар“ Бањалука истичу да је одлазак људи у иностранство примјетан на сваком кораку.

– Никада нисмо имали тако велики интерес за послове и рад у иностранству с једне стране, односно смањено интересовање за домаће конкурсе, с друге стране. Чак су кренуле иницијативе од стране пословне заједнице за попуном радних мјеста довођењем стране радне снаге на наше тржиште рада – наглашава за Српскаинфо директор ове агенције Мирослав Вукајловић.

Упозорава да наше тржиште рада све више личи на брод без кормилара.

– За очекивати је наставак тренда одласка радне снаге у иностранство. Људе на одлазак мотивишу прилика за бољом зарадом, те већа сигурност како за њих, тако и за њихове породице. Наиме, све мање људи жели да планира будућност за себе и породицу у несигурном окружењу, гдје се стално понавља прича о могућим сукобима – објашњава Вукајловић.

Посљедње истраживање Института за развој младих „Култ“, у којем су учествовала 3.132 испитаника из цијеле БиХ, показало је да половина међу њима размишља о одласку.

– Око 40 одсто младих које је обухватило ово истраживање, изјавило је како је у посљедњих седам година члан њихове уже породице напустио БиХ. Више од 50 одсто има интерес да напусти БиХ, док је њих 12 одсто већ предузело конкретне кораке у том смјеру – саопштили су раније из „Култа.

Коментари 0
Повезане вијести
У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО) У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
Вечерас премијера документарног филма "Прича поносног пука" Вечерас премијера документарног филма "Прича поносног пука"
Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    11h 52m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    23h 25m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    23h 6m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    10h 6m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    7h 56m
    0