Старе гуме не могу ни депоновати ни рециклирати

19.10.2021. 09:45
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Старе аутомобилске гуме се не смију одлагати на депоније, а њихово спаљивање је законом кажњиво и штетно за животну средину, док с друге стране у Српској не постоји ниједна компанија која се бави рециклажом овог отпада.

Проблем одлагања аутомобилских гума највише мучи вулканизере, који кажу да мјесечно имају и више од 100 гума које морају негдје одложити, али да им није понуђено много могућности, јер одлагање у природу није опција, али ни у цементаре, гдје су раније биле паљене, што је сада забрањено због негативних еколошких ефеката.

Да ово представља велики проблем широм Српске, потврдио је за "Независне новине" Велибор Панчић, вулканизер из Бањалуке, који је навео да депонија у Рамићима, код Бањалуке, не прима аутомобилске гуме јер нема рециклажу за гуме.

- Некада је цементара у Тузли откупљивала гуме и тиме је пекла цемент, али је то забрањено из еколошких разлога - рекао је Панчић, додајући да вулканизери у овом граду не знају шта да раде, јер нико те гуме не одвози, а нико их и не рециклира. Како је "Независним новинама" рекао један вулканизер у Приједору, ово представља проблем свих вулканизера у Српској, али да он срећом има довољно простора гдје их може задржати.

- Код мене дођу људи и узму гуме за, на примјер, картинг или паинтбалл. Свако ко дође код мене по гуме мора се уписати, гдје се тачно наведе колико гума је узето и гдје ће те гуме онда завршити - казао је овај вулканизер.

Стефан Ковачић, бивши власник вулканизерске радње и ауто-праонице у Бијељини, у разговору за "Независне новине" је казао да је проблем одлагања старих ауто-гума један од разлога зашто је своју вулканизерску радњу морао затворити. Како је навео, казне за непрописно одлагање су високе, а комунална предузећа не смију да их одвозе на депоније.

- Нажалост, био сам принуђен да једном бацим те гуме, а други пут да их на неприступачном мјесту запалим, и оба пута сам платио ригорозне казне. Када сам питао инспекцију шта да радим са старим гумама, нису могли да ми дају рјешење - навео је Ковачић, додајући да је мјесечно имао и до 100 гума које комунална предузећа нису одвозила.

Додао је да је већина вулканизера и у Бијељини принуђена да старе гуме одвози на неприступачан терен и тамо их пали, те је истакао да су свјесни да то негативно утиче на природу, али да фали системских рјешења овог проблема.

- Један човјек је откупљивао те гуме, па би из њих вадио жице и гуму ситнио, те би се онда та уситњена гума бацала по вјештачкој трави на затвореним фудбалским теренима, да би се ублажио пад фубалерима. Али он узима јако малу количину гума, те ни то није трајно рјешење - казао је Ковачић.

Да се на депонији у Рамићима не смију одлагати аутомобилске гуме, за "Независне новине" потврдио је Ново Грујић, директор ДЕП-ОТ-а, који је истакао да они примају мијешани комунални отпад и неопасни технолошки отпад, те да гуме не спадају у те категорије.

- Раније смо преузимали гуме, па смо их одвозили у цементаре, али је сада то забрањено. Овај проблем држава треба да уреди - навео је Грујић.

Додао је да проблем представља што гуме некада заврше у великим контејнерима од пет кубика, па када дођу на депонију, морају се разврстати и издвојити од другог отпада. Навео је да би једно од рјешења овог проблема могло бити и то да се старе аутомобилске гуме враћају или произвођачима гума или увозницима.

Коментари 0
Повезане вијести
Не одлажите одлазак код вулканизера: Ево зашто зимске гуме нису добре љети Не одлажите одлазак код вулканизера: Ево зашто зимске гуме нису добре љети
Дио мјештана поново протестовао против изградње депоније у Козјој Луци Дио мјештана поново протестовао против изградње депоније у Козјој Луци
Колико новца вам је потребно за нове гуме и сервис Колико новца вам је потребно за нове гуме и сервис
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    15h 2m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    15h 46m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    19h 51m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    19h 55m
    2
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    5h 22m
    0