Штета 1,1 милион КМ, од тога на малињацима 760.000 КМ

09.07.2021. 10:52
0
ИЗВОР: СРНА

Начелник општине Милићи Марко Савић изјавио је данас Срни да је невријеме које је крајем јуна погодило ову општину причинило штету на малињацима око 760.000 КМ, на осталим пољопривредним усјевима 120.000 КМ, те путној инфраструктури 150.000 КМ.
Савић је истакао да је причињена штета и на индивидуалним стамбеним објектима и имовини у нешто мањем обиму.

Он је изјавио да су након невремена које је погодило Милиће 24. јуна оформљене комисије које су се бавиле процјеном и евидентирањем штете на терену.

-Оформили смо и двије инфо-линије путем којих су грађани могли да пријаве штету. Евидентирана је штета на инфраструктури и пољопривреди. Укупна штета која је почињена кроз ово невријеме је око 1.100.000 КМ. Штету је пријавило више стотина грађана, а само штету на малинама пријавило је више од 100 домаћинстава - изјавио је Савић.

Он је рекао да ће данас прослиједити Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде информацију о штети у пољопривреди, а контактиран је и ЕУФОР с обзиром на то да противградна заштита није дјеловала управо због прелета њиховог хеликоптера и да чекају одговор.

-Надамо се подршци од Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и Владе Српске да ће надокнадити бар дио штете коју су претрпјели пољопривредници, првенствено када је ријеч о комерцијалним засадима, у овом случају о засадима малина - изјавио је Савић.

Савић је напоменуо да Министарство нема обавезу надокнаде штете, него је добра воља Владе Републике Српске да изађе у сусрет и помогне људима који су претрпјели штету.

Он је рекао да постоје неки други модели на основу којих се штите пољопривредни усјеви, као и друга имовина.

-Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде субвенционира 50 одсто произвођаче осигурањем на заштити њихових усјева, 30 одсто се субвенционишу пројекти у пољопривреди када је ријеч о засадима, међу које је укључена и противградна мрежа, што су неки од модела превенције да до штете не дође - додао је Савић.

Он је рекао да ни противградна заштита није апсолутна гаранција да град неће пасти.

-Свједоци смо невремена које је било у Србији, гдје је дјеловала противградна заштита, али је доста штете нанесено. Противградна превентива пружа заштиту 40 до 60 одсто, а остатак се надомјести или изградњом система противградне мреже, или кроз осигурање засада - навео је Савић.

Коментари 0
Повезане вијести
Упозорење грађанима на олујни вјетар и захлађење Упозорење грађанима на олујни вјетар и захлађење
Невријеме стигло у Хрватску: Стабло пало на ауто Невријеме стигло у Хрватску: Стабло пало на ауто
Упозорење РУЦЗ: Стиже нам невријеме! Упозорење РУЦЗ: Стиже нам невријеме!
Најчитаније
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    21h 1m
    4
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    23h 45m
    0
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    19h 23m
    0
  • Заплијењено 250 килограма кокаина
    15h 55m
    0
  • Одржан историјски час на Новом Зејтинлику за готово 250 ученика
    22h 25m
    0