Столнберг: НАТО проучава могућност размjештања додатних трупа на истоку блока

24.01.2022. 19:28
0
ИЗВОР: rs.sputniknews.com

Сјеверноатлантска алијанса почела је да јача своје војно присуство на источном крилу и проучава могућност да тамо пошаље додатне борбене групе НАТО-а да заштите земље Алијансе, изјавио је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг на конференцији за новинаре са министрима спољних послова Финске и Шведске.

- Почели смо да јачамо источно крило Алијансе, проучавамо могућност да тамо распоредимо додатне борбене групе НАТО-а - рекао је он.

Говорећи о ситуацији у Украјини, Столтенберг је изразио наду у наставак дипломатског дијалога са Русијом.

Столтенберг је поновио да се НАТО „залаже за дијалог са Русијом, али да неће одступити од својих основних принципа, укључујући право да брани своје државе-чланице.

- Морамо се надати најбољем, али се истовремено припремати за најгоре - навео је он, коментаришући тежњу НАТО-а да ојача своје присуство у источној Европи.

Према његовим ријечима, размјештање нових снага Алијансе у источној Европи „не угрожава Русију“.

- НАТО је одбрамбени савез. Распоређивање нових снага на истоку је пропорционално (ситуацији) и не угрожава Русију. Настављамо да позивамо Русију на дијалог у Савјету Русија-НАТО - додао је генерални секретар.

- НАТО проучава и могућност распоређивања борбених група не само на Балтику и у Пољској, већ и у црноморском региону. Такође проучавамо и могућност распоређивања борбених група на југоисточном крилу (у црноморским земљама НАТО-а – Румунији, Бугарској и Турској), али одлуке о томе још нису донете - истакао је он.

Он је још једном поновио да ће врата НАТО-а остати отворена за нове чланове.

- Русија инсистира на неширењу НАТО-а ни на једну земљу... Наша порука ће бити да ће врата НАТО-а остати отворена - констатовао је Столтенберг.

Говорећи о руским приједлозима о безбједносним гаранцијама, генерални секретар је рекао да НАТО ради на њима, као и да се нада да ће одговор ускоро бити предат Русији.

Кијев и западне државе у посљедње вријеме изражавају забринутост због наводног повећања „агресивних дејстава“ Русије у близини граница Украјине.

Русија је у више наврата негирала оптужбе Запада и Украјине за „агресивна дејства”, наводећи да никоме не пријети и нема намјеру никога напада, а изјаве о „руској агресији” користе се као изговор да се што више војне технике НАТО-а распореди у близини руске границе.

Руско Министарство спољних послова раније је напоменуло да су изјаве Запада о „руској агресији“ и могућности да се Кијеву помогне да се одбрани од ње и смијешне и опасне.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да Русија премјешта трупе унутар своје територије и по сопственом нахођењу.

Према његовим ријечима, то никоме не пријети и не треба никога да брине.

Коментари 0
Повезане вијести
Војна парада у Москви: Учествовало 9.000 људи (ФОТО,ВИДЕО) Војна парада у Москви: Учествовало 9.000 људи (ФОТО,ВИДЕО)
Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус
Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
Најчитаније
  • Владо Шипчић – посљедњи четник који је оружану борбу са комунистима водио до 1957. године
    7h 4m
    19
  • ИНТЕРВЈУ: Војислав Војо Чаркић – Легендарни прота Војо
    6h 44m
    0
  • Привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    10h 7m
    0
  • На данашњи дан формирана Војска Републике Српске
    11h 4m
    8
  • Састанак о уређењу и одржавању гробља “Црквице”
    8h 1m
    0