Страни туристи окупирали хотеле у Српској

28.12.2023. 18:32
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Република Српска ових дана врви од туриста и готово сви смјештајни капацитети су одавно попуњени, због чега се у многим градовима дословно тражи мјесто више за преноћиште у новогодишњој ноћи.

До прославе Нове године остало је свега неколико дана, а улице и шеталишта у Бањалуци и Требињу већ су преплавили туристи, док се у наредним данима очекује долазак већег броја гостију и у друге дијелове Српске.

За прославу најлуђе ноћи у Српској мјесец дана уназад влада велико интересовање и скоро сви хотели су већ заузети. Готово је немогуће наћи и стан на дан, викендицу или кућу за изнајмљивање, јер су ти смјештајни капацитети одавно попуњени.

Уз све љепоте града на Врбасу у којима туристи могу уживати, велики значај има и организовани дочек Нове године који је планиран на отвореном, гдје ће за све присутне пјевати регионалне музичке звијезде Жељко Самарџић и Лепа Брена.

У хотелу “Јелена” кажу да за најлуђу ноћ очекују и до 140 гостију из Српске и региона.

- Највише гостију нам стиже из Словеније и они већ годинама предњаче, а смјештај углавном резервишу на двије ноћи - казала је рецепционерка Татјана Ћосић и додала да су цијене смјештаја остале на прошлогодишњем нивоу па је за ноћење са доручком потребно издвојити између 165 и 200 марака, зависно да ли је једнокреветна или двокреветна соба.

Према њеним ријечима, било је много интересовања за смјештај које су морали да одбију јер више није било мјеста у хотелу.

Гости су полако почели пристизати и у бањалучки хотел “Ин”, гдје су сви смјештајни капацитети још у новембру попуњени.

- Због прославе Нове године у Бањалуци код нас су смјештај највише резервисали странци - истакли су у овом хотелу и додали да је за ноћ потребно издвојити 93 марке за једнокреветну собу, док је најјефтинија двокреветна 117 КМ.

Ништа мање посла немају ни у хотелу “Централ парк”, који се налази у срцу Требиња. У овом хотелу кажу да је посљедње слободно мјесто за Нову годину резервисано почетком децембра те упркос томе телефони и даље не престају да звоне.

- Гости углавном из Хрватске, Црне Горе и Србије, полако пристижу. Када је ријеч о прослави и ове године смо припремили занимљив програм - рекли су у овом требињском хотелу.

Задовољно трљају руке и у Туристичко-забавном комплексу “Рибарски конаци” у Добоју, гдје су остала још два-три слободна бунгалова.

- Питање је само часа када ћемо и њих попунити, јер телефони не престају да звоне. Поред домаћих и гостију из Хрватске и Србије, ове године имамо и Нијемце и Аустријанце - рекла је рецепционерка Марија Лукић.

Један од главних задатака за наредни период требало би, према ријечима директора Туристичке организације РС Миодрага Лончаревића, да буде проширење смјештајних капацитета у Српској.

- Гостију је све више због чега морамо, поред понуде, да радимо и на проширењу капацитета. Оно што ме посебно радује јесте и то што све више наших становника остаје овдје за новогодишње празнике - рекао је Лончаревић и додао да Српску чини посебном то што може да угоди скоро свачијем укусу и џепу.

Отказивање

Власник хотела “Златна жита” на Палама Славко Короман казао је да су капацитети за прославу најлуђе ноћи попуњени. Међутим, проблем представља недостатак снијега због чега поједини гости отказују или скраћују резервације.

- Имали смо неколико ситуација да гости откажу резервацију, али срећа па је велико интересовање и одмах то мјесто попунимо. Наруку нам никако не иде временска прогноза након Нове године, јер према најавама метеоролога ни тада неће бити падавина, због чега поједини скраћују боравак на Јахорини и Палама - рекао је Короман.

Данијела Бајић

Коментари 0
Повезане вијести
Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Појачан саобраћај на више граничних прелаза Појачан саобраћај на више граничних прелаза
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    12h 59m
    12
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    11h 43m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    6h 28m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    3h 27m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    3h 33m
    0