Стратешки партнери Владе Српске планирају ликвидацију "Мофаса"

27.07.2021. 18:14
6
ИЗВОР: capital.ba

Предузеће „Мофас“ из Источног Сарајева, које је прије шест година Влада Републике Српске формирала са инвеститорима из Њемачке и Тешња на имовини некадашњег гиганта „Фамоса“, већ десетак дана не ради, а власници планирају да покрену процес ликвидације, сазнаје портал Capital.

Предузеће „Мофас“ формирано је 2015. године на имовини „Фамоса“. У новоформираном предузећу 49 одсто власништва има „Фамос“, који је у већинском власништву Републике Српске, фирма „Paul Bernhardt“ има два одсто, њен власник Оте Дирк 24 одсто, док Шефик Хусаковић из Тешња има 25 одсто.

Представници Владе Републике Српске тада нису пропуштали прилику да истакну улогу Владе у проналаску стратешког партнера и да похвале рад новог предузећа.

Ипак, шест година касније слика је потпуно другачија. Предузеће је пред гашењем, а радници који од институција Српске траже помоћ за сада добијају само обећања.

Иако је већ крај јула, радници „Мофаса“ примили су пола мајске плате, док им се порези и доприноси, како наводе, не уплаћују од августа 2018. године.

Међутим, осим плате и по, колико им тренутно дугује „Мофас“, радници потражују и 28 плата од „Фамоса“, односно укупно 1,75 милиона КМ, које им никад нису плаћене, као и пет плата из времена када се формирао „Мофас“.

Предсједник Синдикалне организације „Мофаса“ Зоран Лазаревић за Capital потврђује да не раде већ десетак дана и да су их сувласници из Њемачке и Тешња обавијестили да желе да покрену „брзу ликвидацију предузећа“.

- Тренутно уопште не радимо, иако за један погон имамо посла и наруџбе од око 800.000 евра. Међутим, власници из Њемачке и Тешња су искључиви и желе што прије да ликвидирају предузеће. Образложење које нам је власник из Њемачке дао је да смо његовој фирми испоручили производе лошег квалитета, што је нанијело штету њему и његовој компанији - казао је Лазаревић.

Лазаревић признаје да се десио један пропуст са дијеловима који су испоручени у Њемачку, али каже и да је то брзо поправљено.

Наводи и да од свих осталих купаца имају добре оцјене за квалитет, те да само њихов сувласник није задовољан.

Слика

Фото: capital.ba

Влада обећава реструктурисање предузећа, радници најављују протесте

О свим проблемима у овом предузећу информисали су и Владу Републике Српске, која је један од сувласника, из које су их увјеравали да ће наћи начин да ријеше проблем.

На посљедњем састанку који је половином јула одржан у Министарству привреде и предузетништва Српске, радницима је речено да је рјешење да се иде у реструктурисање предузећа.

- Дали су нам обећање да ће то питање бити на првој сједници Владе након што се премијер врати са годишњег одмора - каже Лазаревић.

Ипак, радници који су већ једном остали без плата, обећањима више не вјерују. На збору радника, који је одржан крајем прошле седмице, донијели су закључак да ће, уколико им надлежни до данас не доставе писаним путем могућа рјешења, већ сутра организовати протесте.

С друге стране, на дописе радника одговорила су преостала два сувласника –  Оте Дирк и Шефик Хусаковић.

Владини партнери лоптицу пребацују на Владу

У дописима који су у посједу Capital-а оптужују Владу за потпуни недостатак интересовања за ово предузеће и за проблеме у које су запали.

Тако Шефик Хусаковић у допису наводи да је потребно наћи начин за ликвидацију уз најмању могућу штету као и да „онима који нису на вријеме извршавали постигнуте договоре иде на душу ово што се дешава са "Мофасом".

- Сада када је за све касно, апелујем да се хладне главе тражи рјешење за ликвидацију уз најмању штету. Нема тих пара, нити подршке која би вас у садашњој ситуацији поново могла извести на зелену грану - навео је Хусаковић у допису радницима.

Слика

Фото: capital.ba

Петричевић: Купили смо 20 дана мира

Шефик Хусаковић и Оте Дирк су у допису радницима навели и да су у више наврата упозоравали Владу Републике Српске на проблеме правне природе који оптерећују „Фамос“, али да не виде рјешење.

- Са ставом Владе Републике Српске, као и ријечима министра  Петричевића који је у Добоју 30.10.2020. године рекао „бар смо купили 20 дана мира“, не видимо свјетло на крају тунела - навели су они.

У другом допису који су заједно упутили радницима, Хусаковић и Оте Дирк наводе „да добро разумију бригу својих сарадника јер су и они врло незадовољни ситуацијом“.

Главног кривца за проблеме у „Мофасу“ виде у „Фамосу“ који постоји само на папиру, а има 49 одсто власништва у „Мофасу“, односно Влади Републике Српске.

- Влада Републике Српске је имала шест година да тај проблем ријеши, али и поред бројних обећања то није учинила. Највећи акционар – „Фамос“ није присуствовао ниједној Скупштини друштва у протеклих шест година и стога не испуњава своје дужности као акционар. Такође, и радници су значајно укључени у лош развој „Мофаса“. Бројне рекламације настале због лошег рада резултирале су губитком повјерења купаца у квалитет робе из „Мофаса - навели су они у допису.

Занимљиво је да су као оправдање за недолазак у предузеће навели да нису вакцинисани, иако БиХ тиме не условљава стране држављане, а за повратак у њихову државу довољан им је негативан РСR тест.

Слика

Фото: capital.ba

Министарство: Нису нам јасне намјере власника приватног капитала

С друге стране, у Министарству привреде и предузетништва Републике Српске тврде је Влада у претходном периоду подржавала раднике овог привредног субјекта у финансијском смислу, као и кроз друге редовне активности, док за сарадњу нису били њихови партнери.

- Упркос чињеници да је ријеч о привредном субјекту са већински приватним капиталом, Влада Српске и Министарство привреде и предузетништва су имали потпуно разумијевање, те у континуитету били на располагању руководству компаније и представницима синдиката радника - рекли су за Capital у Министарству на чијем челу је Вјекослав Петричевић.

Додали су да је, у циљу превазилажења пословних изазова насталих у овом предузећу, формирана радна група Владе Републике Српске, која је активно радила на проналаску могућих модалитета за превазилажење потешкоћа у овом привредном субјекту.

- Такође, Министарство привреде и предузетништва је имало контакте са власницима приватног капитала, који се у погледу те комуникације нису одазвали, те нам тренутно нису у потпуности јасне њихове намјере и визије. Влада и Министарство стоје и даље на располагању руководству и синдикату компаније, како би се уз наставак дијалога и кроз постојећа законска рјешења заштитила права радника - казали су у Министарству.

„Мофас“ је тренутно и без управе, с обзиром на то да су директор и његов замјеник поднијели оставку.

Да је у оставци потврђује за  Capital и директор Миливоје Гутаљ. Разлог због којег фирма не ради, каже, је недостатак новца јер ниједна банка не жели да их кредитира.

- Од 2019. године радимо у отежаним условима. Разлог за то је немогућност добијања кредита због структуре капитала код оснивача. „Фамос“ са 49 одсто има највећи удио у „Мофасу“, али он постоји само на папиру, без органа управљања и због тога је код банака зтворен пут - рекао је Гутаљ.

„Мофас“ је првих година добро радио, а прошлу годину су завршили у минусу од 1,2 милиона КМ.

Capital је још прије неколико година писао да је земљиште „Фамоса“, вриједно неколико милиона марака, прешло је у власништво „Мофаса“ новоформираног предузећа на имовини „Фамоса“, иако је уговором о оснивању било прецизирано да „Мофас“ преузме само машине и производну халу, не и земљиште.

Коментари 6
  • Generic placeholder image
    relista 29.07.2021. 11:19
    Ako dobro shvatam iz svega problem su loši proizvodi koji su iz ove fabrike išli na tržište i na taj način izgubili povjerenje kupaca... Ostalo je sve prateći program
  • Generic placeholder image
    my name 28.07.2021. 15:55
    Preduzece MOFAS-a ceka sudbina svih PREDUZECA koja su otisla pod stecaj,a stecajni postupak trajace 10 god,a stecajni upravnik bice vam Radislav Bratic.vec uhodani proces, ne zaboravite STECAJNU MAFIJU! U ovom procesu lose ce proci zaposleni u MOFAS-a. neka vas Bog cuva!
  • Generic placeholder image
    profa 28.07.2021. 11:32
    Slažem se, samo treba napraviti na tom ruglu fabriku a ne zgradu.
  • Generic placeholder image
    Građanin 28.07.2021. 09:11
    Ruglo su kafane i kladionice pune besposlenih pilećih mozgova! Fabrika je primjer kako pametni rodoljubi na livadi pokrenu proizvodnju, a onda dođu sposobni i sve pretvore u biznis (lični).
  • Generic placeholder image
    Princip 27.07.2021. 22:52
    U svakom slučaju ono ruglo treba izmjedtiti negdje
  • Generic placeholder image
    profa 27.07.2021. 18:34
    taman nestalo zemlje za gradnju.....
Повезане вијести
Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву
Вечерас промоција књиге „(О)чај у шољици кафе“ Сандре Алек у Источном Сарајеву Вечерас промоција књиге „(О)чај у шољици кафе“ Сандре Алек у Источном Сарајеву
Ватрогасац – хуман и одговоран посао који морате вољети Ватрогасац – хуман и одговоран посао који морате вољети
Најчитаније
  • Партизан мијења име!
    17h 31m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    22h 4m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    19h 38m
    2
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    36m
    0
  • Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву
    20h 44m
    0