Стручњаци упозоравају: “Осим короне међу људима завладао и вирус страха”

18.07.2020. 10:28
0
ИЗВОР: Srna

У Србији је, осим вируса корона, завладао и “вирус страха” због чега се посљедњих дана велики број грађана јавља љекарима и са најмањим симптомима, оцијенио је начелник Клинике за болести зависности Института за ментално здравље у Београду Ивица Младеновић.

Младеновић је нагласио да је стање повећаног страха од вируса корона међу људима узроковано “давањем значаја вирусу више него што је потребно”.

– Бојим се да су грађани Србије у изузетно неповољној ситуацији, слуђени свим препорукама које добијају. Самим тим је нормална реакција да се на минималну појаву симптома вируса корона јављају љекару – рекао је Младеновић.

Он сматра да је боље да се јаве у клинику и на најмањи симптом, јер ће бар психолошки бити мирни.

Младеновић је оцијенио да ће већина људи, односно 80 до 90 одсто, инфекцију проћи асимптоматски, а да од оних десет одсто који имају симптоме само десет или петнаест процената захтијева одређени третман, а тај број представља три до пет одсто укупно позитивно тестираних пацијената.

–Поставља се питање ко ће преузети одговорност да одреди ко су тих три до пет одсто, а свакако то не могу лаици. То је одговорност, односно задатак здравственог система – рекао је Младеновић за Спутњик.

Коментари 0
Повезане вијести
НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
Утопио се отац деветоро дјеце Утопио се отац деветоро дјеце
Никола Роквић пjешке од Београда до Грчке за обнову дjечије онкологије (ВИДЕО) Никола Роквић пjешке од Београда до Грчке за обнову дjечије онкологије (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    3h 33m
    0
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    6h 19m
    0
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    8h 59m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    5h 52m
    1
  • У ријеци Бојани пронађено тијело још једне дјевојчице
    20h 48m
    0