Студенти на мукама због папрених цијена

23.08.2021. 10:56
0
ИЗВОР: Глас Српске

Почетак нове школске и академске године се ближи, а родитељи и студенти широм Српске су на мукама због знатног поскупљења станова за изнајмљивање, док се станодавци воде законом тржишта, ако је потражња већа од понуде, онда је дизање цијене неминовно.

Цијену станова диктира, прије свега, локација, а потом и друге карактеристике, попут спрата, врсте гријања, уређености стана и слично. Ипак, пресудан избор привременог стана ђака и студената зависи првенствено од буџета којим располажу. Да се без крова над главом не може, то је свима јасно, али је студенте разљутило то што су цијене смјештаја сваке године све више.

- На првој години студија нашла сам собу за 150 КМ са режијама, након четири године соба се не може наћи без 250 КМ плус режије, чак неки иду и до 300 КМ - рекла је за “Глас Српске” апсолвенткиња Факултета политичких наука у Бањалуци Анђела Сладојевић.

Додала је да станодавци уопште не желе да разговарају о спуштању цијена.

- Станови који су  јефтинији превише су удаљени и морало би се путовати до факултета, тако да је онда потребан и новац за карту - казала је она. 

Станодавци у Бањалуци кажу да су им капацитети константно попуњени, те да студенти почињу потрагу за смјештајем већ крајем јула.

- Видјела сам да су многи дигли цијене у посљедње двије године. Није ми јасно на основу чега. Ја цијене нисам дизала - рекла је једна Бањалучанка која није жељела да јој наводимо име.

Студенти сматрају да станодавци прецјењују станове, да на огласима нуде једно, а да је реалност потпуно другачија од наведеног.

- Стан од 40 до 50 квадрата, који је иоле “нормалан”, не може се пронаћи за мање од 400 КМ. Људи издају гарсоњере по папреним цијенама, а оно што издају се не може назвати станом - казала је апсолвенткиња на Факултету политичких наука у Бањалуци Маја Комазец.

Студенти су свјесни да је све поскупјело, од основних потрепштина, па до неких мање битних ствари, али сматрају да станарине не би требало подизати сваке године.

- Неки станови су прецијењени, а не испуњавају услове те цијене. Станови у старој градњи, који су чак и удаљенији од факултета, коштају готово исто као они у новоградњи. Према друштвеној групи као што су студенти, по мом мишљењу, треба да постоји мало више разумијевања - рекла је студенткиња на мастер студијама на Универзитету у Бањалуци Драгана Деспић.

Студентима који нису из Бањалуке стан није једина ставка за коју морају да одвоје новац, јер је он потребан и за храну и све остало.

- Услови се не мијењају, а цијене иду горе, то је све додатно оптерећење студентима из других градова - казала је дипломирана студенткиња из Прњавора Николина Вукомановић.

Дом

Студенти који живе у дому, ако хоће да их њихово мјесто чека и кад се на јесен врате, рецепцијски смјештај морају плаћати и током љета.

- Било би то уреду да цијена рецепцијског смјештаја није иста или чак виша током љета него за вријеме трајања академске године. До овог љета студенти који су живјели у 4. павиљону Студентског центра “Никола Тесла” у Бањалуци плаћали су 75 КМ за двокреветне собе и 65 КМ за трокреветне. То се није мијењало ни за вријеме љета - рекао је један корисник студентског дома у Бањалуци.

Коментари 0
Повезане вијести
Мањи приноси дижу цијене воћа Мањи приноси дижу цијене воћа
У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми
Расте цијена прасића у Српској Расте цијена прасића у Српској
Најчитаније
  • Програм прославе славе Храма Светог Василија Острошког
    16h 42m
    0
  • Мошти четири српска светитеља стигле у Храм Светог Саве
    6h 38m
    0
  • Нерадни дан у Српској
    18h 29m
    0
  • Велики успјех нашег тенисера Николе Голијанина
    14h 9m
    0
  • Дан побједе над фашизмом и Дан Европе
    17h 29m
    0