Стварање пословне зоне за запошљавање становништва главни успјех општине Источна Илиџа

16.12.2022. 19:56
0
ИЗВОР: katera.news

Одборници Скупштине општине Источна Илиџа усвојили су данас Нацрт буџета за наредну годину од око 13.000.000 КМ, као и Нацрт овогодишњег ребаланса у износу нешто мањем од 12.000.000 КМ.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић рекао је да су из буџета финансирани одређени пројекти који се односе на рјешавање дугогодишњег проблема водоснабдијевања, што ће омогућити да становници немају редукције, као и финансирање више инфраструктурних пројеката, између осталих, саобраћајница, кишне и фекалне канализације, те реконструкција и адаптација многих објеката.

Он је нагласио да општина Источна Илиџа напредује према плану и замисли која постоји за овај дио града, посебно пословна зона „Радуловац“.

- За разлику од неких општина у нашем окружењу, на подручју Источне Илиџе развијамо инфраструктуру, прије свега, у пословним зонама. За разлику од тих општина које су на својим територијама имале изграђене привредне капацитете и хале, које сада руше и претварају у стамбено-пословне комплексе, општина Источна Илиџа развија дијелове своје општине који су некад били потпуно неразвијени, без путева, воде, гаса и уличне расвјете - објаснио је Божовић.

Он је подсјетио да ова општина, кроз своје приходе, обезбјеђује средства за изградњу моста, те пута у пословној зони. То мултипликује, прецизирао је Божовић, нове приходе општини Источна Илиџа кроз изградњу пословних објеката.

- Ако прођете кроз дио Источне Илиџе који је везан за локалитет Радуловца, видјећете да ничу искључиво пословни објекти и то је највећи успјех ове општине у претходном периоду - рекао је он.

Објекти који тек треба да буду направљени, како је објаснио, представљаће ново мјесто за запошљавање становника са подручја града.

- Планирано је да објекти који буду направљени, приватним инвестицијама или инвестицијама компанија са подручја БиХ, али и компанија које ће тек доћи у БиХ, представљају простор гдје ће становници са подручја цијелог града доћи да раде и да се мијења пракса одласка нашег становништва да ради у федарално Сарајево. Развојем инфраструктуре у пословној зони „Радуловац“ и довођењем инвеститора на овај простор, радна снага ће долазити да тражи запослење – рекао је Божовић, истичући да је императив запошљавање становништва са подручја Источног Сарајева у будуће привредне комплексе.

Слика

Фото: Слободан Тинтор

Говорећи о кредитном задужењу, Божовић је нагласио да се ради о краткорочном кредитном задужењу које се односи на одржавање текуће ликвидности у првим мјесецима наредне године, с обзиром на то да су приходи на почетку сваке календарске године ниски.

Коментари 0
Повезане вијести
Филм о доктору Лазићу – трајни подсјетник на хирурга "напаћеног српског народа" (ФОТО) Филм о доктору Лазићу – трајни подсјетник на хирурга "напаћеног српског народа" (ФОТО)
Снимање филма о доктору Лази у Источној Илиџи Снимање филма о доктору Лази у Источној Илиџи
Сјећање на напад 14. маја 1992. и јуначке синове Српске Илиџе Сјећање на напад 14. маја 1992. и јуначке синове Српске Илиџе
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    10h 39m
    8
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    23h 49m
    0
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    8h 41m
    0
  • Заказана сједница о правилнику за утврђивање минималца
    22h 40m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    7h 34m
    0