Субвенције за предузећа која уложе у нове технологије

30.01.2021. 21:23
0
ИЗВОР: РТРС

И ове године за предузећа која купе опрему и уложе у нове технологије Министарство привреде и предузетништва Републике Српске даје субвенције.

За ове намјене планирано је да буде издвојено четири милиона КМ што је два пута више у односу на прошлу годину.

Сви привредници из Републике Српске који се у овој години одлуче да уложе у опрему и нову технологију добиће субвенцију ресорног Министарства. Ускоро очекују да конкурс буде расписан.

- За 2021. су у буџету министарства обезбјеђена средства у висини од четири милиона КМ. Ми се налазимо у фази разраде самог јавног позива и то су средства која ће бити имплементирана од свјетске банке - напомиње министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић.

Саша Тривић из Уније удружења послодаваца сматра да је ово добар потстицај.

Шта нова технологија значи за једно предузеће најбоље доказују они који обнављају опрему како би унаприједили своје пословање.

Енес Пехлић из предузећа Кромекс истиче да ова компанија задњих десет година улаже у нову технологију и да долази до нових производа, до нових запошљавања, усавршавања кадрова.

За пет година нам већ застари опрема и не исплати се да купујемо половне машине.

Програм субвенција иде у два правца. Први је за микро и мала предузећа која запошљавају од пет до 50 радника и други за велике фирме које имају више од 50 запослених.

Прошле године, 139 предузећа се јавило на овај конкурс, а њих 94 је испунило услове.

- По програму 1 исплата је за 45 привредних субјеката, а за други 49 - истиче Петричевић.

Исплата субвенција за набавку нове опреме за прошлу годину је у току, а укупно је у 2020. години из буџета издвојено два милиона КМ.

Коментари 0
Повезане вијести
Просјечна цијена квадрата стана у Српској већа за 24,1 одсто Просјечна цијена квадрата стана у Српској већа за 24,1 одсто
Ово је цијена школарине на факултетима у Српској за академску 2024/25. годину Ово је цијена школарине на факултетима у Српској за академску 2024/25. годину
У Хан Пијеску представљене књиге којима се брани српско културно и духовно насљеђе У Хан Пијеску представљене књиге којима се брани српско културно и духовно насљеђе
Најчитаније
  • У недјељу привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    18h 42m
    0
  • На данашњи дан Турци спалили мошти Светог Саве
    14h 39m
    0
  • Најављени прекиди електричне енергије
    20h 46m
    0
  • Одржана „Ђурђевданска улична трка“ у Источној Илиџи (ФОТО)
    18h 0m
    0
  • Одличним ученицима 50 одсто јефтиније полагање возачког испита
    16h 58m
    0