Шумари гасе моторке 1. јула

28.06.2022. 18:00
1
ИЗВОР: nezavisne.com

Синдикат запослених у "Шумама Републике Српске" у петак, 1. јула, одржаће једночасовни штрајк упозорења, којим траже да се цијена рада за запослене у том јавном предузећу повећа са 140 на 160 КМ.

Док из руководства "Шума" поручују да траже рјешења, представници радника упозоравају да ће, уколико захтјев не буде испуњен, потпуно обуставити рад од 7. јула.

Блажо Продановић, представник Синдиката запослених у "Шумама Српске", за "Независне новине" каже да ће обустава рада трајати од седам до осам часова, те да у наредним данима очекује хитан састанак Штрајкачког одбора с представницима Управе предузећа.

- То што ми тражимо практично није ни повећање цијене рада, то је једноставно ублажавање ово настале инфлације. Оно што тражимо је повећање цијене рада са 140 на 160 КМ, а то је неко минимално повећање које износи око 15 одсто и тиме би радници колико-толико тренутно били задовољни - наводи Продановић.

Истиче да је на сједници Синдикалног одбора донесена одлука да се у штрајк иде јединствено и да ће запослени у 22 организационе јединице у којима овај синдикат има представнике стати с радом на један час.

- Ако не дође до састанка, а надам се да хоће, онда је 7. јула потпуна обустава рада што се тиче Синдиката запослених у "Шумама Републике Српске" - рекао је Продановић.

Обуставу рада, уколико не буде реакције Управе "Шума", најављују и из другог репрезентативног синдиката у овом јавном предузећу.

Душан Марковић, предсједник Јединствене удружене синдикалне организације, у разговору за "Независне новине" подсјећа да је овај синдикат тражио повећање цијене рада од 20 одсто, али да би у овом тренутку цијена рада од 160 КМ била од користи.

- Наша плата није повећавана 15 година, тачније једном је повећана 10 КМ - каже Марковић и додаје да је Управа "Шума" до сада умјесто конкретног договора са Синдикатом тражила од Владе повећање цијена шумских дрвних сортимената, што је, како наглашава, само још један покушај одуговлачења даљих преговора.

Поред тога, он истиче да је незадовољан и повећањем најниже цијене рада у Српској јер је, како тврди, направила велике проблеме у висини износа плате у "Шумама Републике Српске".

- Седамдесет одсто људи сада је на минималцу у предузећу. Мислим да се заиста нешто мора урадити - категоричан је Марковић.

Славен Гојковић, вршилац дужности директора "Шума Републике Српске", тврди да руководство предузећа тражи рјешење и да је свјестан да радници нису задовољни.

- Видимо какво је стање с инфлацијом, са цијенама и свим осталим. Покушавам да нађем рјешење. Ако успијемо, надам се да неће доћи до штрајка - каже Гојковић за "Независне новине".

Поручује да ће више информација имати наредне седмице и да се за помоћ обраћао и Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде, као и Влади РС.

- Упознао сам министра и премијера и очекујем да сједнемо заједно и видимо шта можемо да урадимо - казао је Гојковић.

Мишљење о овом проблему покушали смо добити и од Бориса Пашалића, министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, али није одговарао на наше позиве.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Prolaznik 29.06.2022. 13:56
    Dabogda ih više nikad ne upalili, majku li vam lopovsku!
Повезане вијести
Грчки цариници у штрајку Грчки цариници у штрајку
Радници „Шума Српске“ траже веће плате или иду у штрајк Радници „Шума Српске“ траже веће плате или иду у штрајк
У Републици Српској ће бити организована штрајкачка стража, ево шта је то У Републици Српској ће бити организована штрајкачка стража, ево шта је то
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    12h 50m
    4
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    21h 42m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    15h 33m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    10h 25m
    4
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    19h 18m
    0