Сумња у трговину људима

07.03.2020. 18:50
0
ИЗВОР: srpskainfo

Полиција и Центар за социјални рад истражују шокантне наводе о тешком кривичном дјелу трговине људима и дјецом у БиХ, а у фокусу истраге је малољетна дјевојка која је откривена да проси са бебом у Бањалуци, сазнаје Српскаинфо.

Извор из истраге открио је да је мајка малољетнице још прије двије године пријавила отмицу своје ћерке полицији на подручју Мостара, али да надлежне службе нису мариле за ову пријаву, нити се знало за овај случај, све док несрећну жену на телефон нису позвали службеници Центра за социјални рад из Бањалуке.

– Седамнаестогодишња дјевојка са четворомјесечном бебом пронађена је да проси на улици у Бањалуци и у складу са законом спроведена је даља процедура током које је утврђено да је малољетница из Мостара. Обавјештен је Центар за социјални рад у Мостару који је одговорио да је дјевојка у ванбрачној заједници, те да се обавијести њен супруг – објаснио је извор из истраге.

Надлежне службе у Мостару нису имале (или нису жељеле да имају) информацију о пријави коју је због отмице поднијела мајка несретне малољетнице.

Међутим, тек тада долази до заплета у читавом случају.

– Супруг дјевојке дошао је у пратњи свог оца, а малољетница је била у паничном страху приликом предаје, што је први примјетио социјални радник који је одмах све пријавио својим сарадницима. Међутим ни то није спријечило да се дјевојка преда ванбрачном супругу са којим је отишла кући – објаснио је извор портала Српскаинфо.

Након информације да је малољетница била у паничном страху приликом контакта са ванбрачним супругом, Центар за социјални рад у Бањалуци одлучио је да лично провјери о чему се заправо ради.

Малољетница је приликом давања прве изјаве надлежнима дала телефон своје мајке у Мостару, што је социјалним радницима омогућило да склопе мозаик шокантног случаја.

– Убрзо је контактирана мајка у Мостару и тада је услиједио шок. Мајка је испричала да већ двије године нема ни трага ни гласа од њене ћерке, да је она отета из породичног дома, те да је случај пријављен локалној полицији у Мостару, али да нема никаквих информација – објаснио је извор из истраге.

Након ове информације све службе у Бањалуци су дигнуте на ноге, а уз асистенцију припадника Полицијске управе Бањалука малољетница и беба су без већих проблема изузете и одмах смјештене у Сигурну кућу Форума солидарности за жртве трговине људима.

– Због сумње да се ради о жртвама трговине људима унутар граница БиХ, морало се реаговати брзо, па је дјевојка смјештена у Сигурну кућу којом руководи НВО – навео је извор из истраге.

Међутим, тада долази до новог заплета јер надлежни центар за социјални рад са сједиштем у Федерацији БиХ није желио поставити старатеља малољетници, правдајући то чињеницом да је дјевојка у ванбрачној заједници?!

– Ово се морало урадити како би малољетница и њена беба остале у Сигурној кући, јер без старатеља по закону не може ни боравити у овом објекту – објаснио је извор.

Тек након додатне интервенције социјалних радника из Бањалуке, постављен је старатељ малољетници, те су она и беба данас у овој установи.

Предата социјалним радницима

Из Полицијске управе Бањалука потврдили су да су током реализације “зауставимо просјачење”  затекли малољетно женско лице, а које по сазнањима има дијете старости око 4 мјесеца.

– Позвана је у Полицијску станицу Бањалука Центар, гдје је након комплетирања података предата радницима Центра за социјални рад Бањалука, на даљи рад и поступање. О даљим поступањима и проведеним активностима ЦСР по конкретном случају, ова Полицијска управа није обавјештена – навели су из Полицијске управе Бањалука.

Коментари 0
Повезане вијести
БиХ недостаје радника, погледајте којих БиХ недостаје радника, погледајте којих
Еуропол: У БиХ срушен најужи круг глобалног краља дроге Еуропол: У БиХ срушен најужи круг глобалног краља дроге
Држави за ПДВ дугују више од 430 милиона КМ Држави за ПДВ дугују више од 430 милиона КМ
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    16h 24m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    13h 53m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    13h 11m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    8h 7m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    4h 19m
    0