Сутра почиње „Лут фест“

27.09.2020. 10:45
0
ИЗВОР: СРНА

Међународни фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу "Лут фест" почиње сутра у Источном Новом Сарајеву и трајаће до 2. октобра.

Фестивал почиње луткарским спектаклом "Пиринска фолклорна магија" у извођењу Градског позоришта Благоевград из Бугарске, у режији Боње Лунгова и Константина Каракостова.

Мото овогодишњег фестивала је "Луткарство за 21. вијек".

Фестивалски програм ће ове године бити одржан у нешто другачијем облику. Публика ће имати прилику да погледа пет представа које ће оцјењивати стручни жири у саставу Игор Бојовић, предсједник УНИМА центра Србије-драмски писац, драматург и сценариста, Младен Јанковић, музички педагог и Огњен Беговић, новинар Новинске агенције Републике Српске - СРНА.

Покровитељ 21. "Лут феста" је предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић.

- Овогодишњи фестивал одржава се у тешким околностима за све, посебно за културу и умјетност. Захваљујући великом ангажовању организатора фестивала `Форум театра` и фестивалског тима, на челу са председником организационог одбора Љубишом Ћосићем и предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић, успјели смо да одржимо континуитет и организационо се изборимо са свим потешкоћама које су биле пред нама - истичу организатори.

У пратећем програму фестивала биће одржана креативна луткарска радионица "Лутка је глумац" коју води Анкица Аврамовић из Источног Сарајева, онлајн мастерклас предавање "Луткарство у вријеме короне" професора Константина Каракостова, промоција књиге "Шта су лутке?" пјесникиње Евите Бојковац, у издању "Форум театра"и "Арт сцене" Бањалука, као и посебни туристички програми за госте фестивала, који се реализују у сарадњи са Олимпијским центром "Јахорина".

У оквиру пратећег програма фестивала, с циљем децентрализације културе и позоришне умјетности, у Зворнику ће бити одиграна представа "Куку Тодоре" Дечијег позоришта Суботица.

Приједлог предсједника Организационог одбора фестивала Љубише Ћосића, начелника општине Источно Ново Сарајево, је да улаз на све фестивалске програме буде бесплатан.

Одлуком Савјета фестивала Плакета "Златна анима Радослав Лазић" за допринос развоју луткарске умјетности биће додијељена Игору Бојовићу за свеукупно стваралаштво на развоју, афирмацији и унапређењу луткарства.

Фестивал, који ће бити одржан у Културном центру Источно Ново Сарајево, суфинансирају град Источно Сарајево, те општине Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево, а спонзори су Туристичка организација "Јахорина", "Олимпијски центар Јахорина" и град Зворник.

Суфинансира га Министарство просвјете и културе Републике Српске.

Медијски покровитељи фестивала су РТРС и Новинска агенција Републике Српске СРНА. Медијски пријатељи фестивала су Новинска агенција "Фена", Елта ТВ, БНТВ, БХРТ, ОСМ ТВ, ИС Радио, те портали "Катера инфо" и "Принцип њуз", док је за маркетинг фестивала задужена фирма "Турунташ".

Коментари 0
Повезане вијести
Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву
Вечерас промоција књиге „(О)чај у шољици кафе“ Сандре Алек у Источном Сарајеву Вечерас промоција књиге „(О)чај у шољици кафе“ Сандре Алек у Источном Сарајеву
Ватрогасац – хуман и одговоран посао који морате вољети Ватрогасац – хуман и одговоран посао који морате вољети
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    19h 40m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    17h 42m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    16h 35m
    1
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    16h 40m
    0
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    15h 43m
    1