Сутра промоција књиге Миодрага Лазића „Дневник ратног хирурга“

15.06.2020. 13:40
0
ИЗВОР: СРНА

Промоција књиге "Дневник ратног хирурга", чувеног српског доктора Миодрага Лазића, биће организована сутра у Нишу.

Хирург Миодраг Лазић /65/ преминуо је 14. априла у Нишу од посљедица вируса корона, а сахрањен је 18. априла на нишком Новом гробљу.

Књигу је, у едицији "Ратник", објавио Медија центар "Одбрана" Министарства одбране Србије, уредник издања је Мирослав Тохољ, а писац поговора Горан Максимовић.

Промоција ће бити одржана у Официрском дому у Нишу са почетком у 16.30 часова, најављено је из Министарства одбране Србије.

Лазић је током деведесетих година прошлог вијека био ратни хирург добровољац у Републици Српској Крајини и Републици Српској, гдје је спасио бројне животе.

Као хирург Лазић је учествовао у пробоју коридора у јуну 1992. године, а потом се добровољно јавио у ратну болницу "Коран" на Палама. Један је од оснивача ратне болнице "Жица" у Блажују, код Сарајева, на првој линији фронта.

У тој здравственој установи остао је 40 мјесеци и обавио више од 3.500 операција.

За све вријеме боравка на ратиштима, доктор Лазић је водио свој ратни дневник. Један дио тог дневника водио је у писаном облику, а кад не би стизао од посла и обавеза, на крају дана говорио би у свој диктафон најзначајније утиске који су обиљежили тај дан.

Као велики пријатељ тадашње Српске новинске агенције - СРНА, која је била смјештена на Палама, одлучио је да објави дневник у агенцијском "аранжману".

Извршена је и комплетна графичка припрема и 1996. године књига "Дневник ратног хирурга" /Книн 1991. - Српско Сарајево 1996./ угледала је свјетлост дана.

СРНА је недавно објавила допуњено издање књиге које је у односу на оно из 1996. године богатије за приче пацијената које је спасио легендарни хирург Лазић.

Тираж од 5.000 примјерака биће поклоњен библиотекама у Републици Српској и Србији, институцијама и предузећима.

- Имајући у виду хуманитарни рад овог хероја, СРНА, као издавач, и Министарство културе и информисања Србије, које је подржало овај пројекат, одлучили су да књига буде подијељена у Српској и Србији - изјавио је раније директор Новинске агенције Републике Српске - СРНА Радмило Шиповац.

Коментари 0
Повезане вијести
Филм о доктору Лазићу – трајни подсјетник на хирурга "напаћеног српског народа" (ФОТО) Филм о доктору Лазићу – трајни подсјетник на хирурга "напаћеног српског народа" (ФОТО)
Снимање филма о доктору Лази у Источној Илиџи Снимање филма о доктору Лази у Источној Илиџи
Четири године од смрти доктора Лазе: Илиџа памти своје јунаке (ФОТО) Четири године од смрти доктора Лазе: Илиџа памти своје јунаке (ФОТО)
Најчитаније
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    10h 34m
    0
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    10h 40m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    10h 38m
    0
  • За њу не постоје препреке: Дјевојка са крилима положила вожњу (ВИДЕО)
    9h 29m
    0
  • Затворена ликовна колонија младих талената
    23h 56m
    0