Све спремно за Мундијал, продато скоро три милиона карата

19.11.2022. 12:02
0
ИЗВОР: Танјуг

Све је спремно за Свјетско првенство у Катару, поручује амбасадор те државе у Србији Фарис Роуми М. С. Ал-Наими.

- Све је спремно за Мундијал у Катару, гдје већ пристижу репрезентације, али и навијачи из цијелог свијета, за које вјерујем да ће понијети најљепше успомене и утиске са једног првенства, али и о домаћинима - рекао је за Танјуг амбасадор једне од најбогатијих држава свијета, у којој се од 20. новембра до 18. децембра - Националног дана Државе Катар, одржава 22. Свјетско првенство.

Продато је 2,89 милиона карата, према последњој информацији, а највећи број улазница купљен је у Катару, САД, Саудијској Арабији, а затим у Енглеској, Мексику, УАЕ, Аргентини, Француској, Бразилу и Њемачкој одакле, каже амбассадор,  и очекују највише навијача, навео је амбасадор. Навијачима из Србије продато је 12.500 улазница. Ал-Наими је истакао да ће у Катар стићи и више хиљада љубитеља фудбала из Србије који су као и сви српски држављани увек веома добродошли као и да је репрезентација Србије већ привукла велику пажњу домаћина.

На питање шта Свјетско првенство значи за Катар и цијели регион, с обзиром на то да се први пут одржава у том дијелу свијета, амбасадор каже да ће тај велики спортски догађај несумњиво имати вишеструко позитивне ефекте на све земље Залива, али и подићи свијест о томе да се фудбал подјђеднако воли и у арапском свијету, а не само у Европи и другим крајевима свијета.

- Сама чињеница да је Катар прва земља Блиског истока која је добила прилику да буде домаћин једног тако великог догађаја, који сам по себи носи велики значај, али и одговорност, за моју земљу представља велику част, изазов, али и радост због могућности да се свијету представи у најбољем могућем свјетлу и приближи своју традицију, историју, културу и вриједности, љубав према спорту, али и да покаже отвореност за све који ће је посјетити током Мундијала - навео је амбасадор Ал-Наими.

На питање да ли можемо очекивати да домаћини навијају за фудбалску репрезентацију Србије, амбасадор подјсећа на “нестварну утакмицу” Србија-Португал, која је привукла пажњу становника његове земље са скоро три милиона становника.

- Засигурно ћемо навијати и подржавати своју репрезентацију, а у зависности од тока првенства, није искључено да ће некима фаворит бити баш Србија, која је привукла велику пажњу свијета спектакуларном победом над Португалијом, што јој је уједно била и директна карта за Мундијал - рекао је амбасадор који ту квалификациону утакмицу види као историјску побједу за Србију, посебно јер је репрезентација Србије победила тако јак тим на португалском тлу.

Додао је да репрезентација Србије има изузетан и уигран тим, са много истакнутих појединаца познатих љубитељима фудбала широм свијета, али и селектора Драгана Стојковића Пиксија, који је можда и најважнија карика у том тиму и најзаслужнији за преображај у игри националног тима.

На питање колико љубитеља фудбала очекују из Србије, амбасадор подсјећа на информације из ФСС-а да је српским навијачима продато око 12.500 карата.

 

- Како је речено, то значи да ће репрезентација Србије имати већу подршку својих навијача него на претходном првенству - рекао је он и поручио грађанима Србије да су веома добродошли у Катар, а српској репрезентацији и њеном селектору Драгану пожелео је пуно среће и успјеха на Мундијалу.
Амбасадор додаје да ће Хаја апликација, израђена специјално за Свјетско првенство свима који долазе у Катар олакшати улазак и боравак у држави.

-Сви домаћи и међународни навијачи који намјеравају да присуствују утакмицама Свјетског првенства морају да се пријаве за Хаја картицу, која служи као дозвола за улазак у Катар и на стадионе, заједно са улазницама за мечеве - рекао је амбасадор и додао да ће Хаја бити средство за идентификацију свих власника улазница на турниру и да ће им давати бројне услуге које имају за циљ да побољшају њихов боравак у Катару.

Срби у Дохи

Амбасадор је навео да у Дохи, према посљедњим званичним подацима, живи око 1.500 Срба и да већина ради у угоститељству, здравству, авио-индустрији, грађевинарству и услужном сектору.

Такође, знатан је број и оних који су запослени у области спорта, попут персоналних и других тренера.

Коментари 0
Повезане вијести
Лана Пудар трећа на свијету Лана Пудар трећа на свијету
Лана Пудар у полуфиналу Свјетског првенства Лана Пудар у полуфиналу Свјетског првенства
Србија остала без борбе за медаљу Србија остала без борбе за медаљу
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    17h 59m
    5
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    1h 33m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    15h 34m
    6
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    20h 42m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    1h 52m
    0