Сви који се служе неистинама треба да одговарају

12.05.2023. 15:40
11
ИЗВОР: srna.rs

У Источном Сарајеву данас је одржана јавна расправа о Нацрту закона о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске, током које је фокус био стављен на нова кривична дјела клевету и неовлаштено објављивање и приказивање туђег списа, портрета и снимка.

Образлажући основне одредбе овог закона, министар правде Републике Српске Милош Букејловић, помоћник министра Слободан Зец и секретар Министарства Бранкица Арежина позвали су учеснике јавне расправе, међу којима је било и грађана, као и представника НВО сектора, да конкретним сугестијама, приједлозима, позитивним и негативним критикама допринесу утврђивању коначног текста закона, чији је Нацрт доступан на званичној страници Министарства.

- Ми желимо да чујемо вас и ваша мишљења, а не да полемишемо са новинарима током јавне расправе. Све конкретне и основане примједбе и сугестије пажљиво ћемо размотрити и сумирати на крају јавне расправе, које ће, након Бањалуке и Источног Сарајева, бити одржане и у Бијељини и Требињу, о чему ће јавност бити обавијештена - рекао је Зец, који је био и модератор овог скупа.

Према његовим ријечима, погрешна је перцепција јавности да је овај закон направљен за "ућуткивање" новинара, као и да свако ко се служи неистинама и лажима треба да одговара, те да неће бити ограничавања права на слободу говора и мишљење.

Учесници расправе разговарали су и о предвиђеним високим новчаним казнама за починиоце поменутих кривичних дјела, као и о дефинисању појмова клевете, увреде угледа и части, заштити морала, јавне и националне безбједности...

Потпредсједник Удружења новинара Републике Српске Мира Костовић рекла је да ово удружење не може прихватити понуђене измјене и допуне Кривичног законика Републике Српске, јер сматра да је непрецизно дефинисан, те да ни клевета није прецизно одређена као кривично дјело.

Закључујући јавну расправу, представници Министарства правде поновили су да ће све аргументоване и конструктивне критике, приједлози и сугестије бити пажљиво размотрени прије усвајања коначног текста закона у Народној скупштини Републике Српске, а у овај процес и спровођење закона свакако ће бити укључен и Центар за едукацију судија и тужилаца у Републици Српској.

На почетку јавне расправе група новинара из федералног Сарајева напустила је скуп уз образложење да слобода мишљења и истраживачко новинарство нису кривична дјела.

Уредник БИРН-а Џана Брканић предала је приједлоге за измјене Нацрта закона, додавши да се противи криминализацији клевете.

Предсједник "Радничког покрета" Дражан Пејаковић мишљења је да овај закон треба повући из скупштинске процедуре.

Посланици Народне скупштине Републике Српске усвојили су 23. марта Нацрт закона о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске, којим је прописана да ће клевета бити кривично дјело, а да ће ново кривично дјело бити неовлаштено објављивање и приказивање туђег списа, портрета и снимка.

Нацрт закона подржало је 49 посланика, против је био 21, а нико није био уздржан.

На приједлог Законодавног одбора усвојен је закључак којим се Нацрт закона упућује у јавну расправу у трајању од 60 дана.

Након Бањалуке и Источног Сарајева, јавне расправе биће одржане у Требињу и Бијељини.

Коментари 11
  • Generic placeholder image
    sdsd 14.05.2023. 19:16
    znaci jednim udarcem dvije muve,ne mozes vise raskinkavati vlast a opozicija gubi smisao jer vecinom lazu
  • Generic placeholder image
    Ђоле 14.05.2023. 14:19
    "Закон", у праву си, када би се Закон досљедно примјењивао највише проблема би имао РТРС, АТВ и многи локални, режимски порталчићи који измишљају револуције, сорошове паре и сл. Али неће, режим је замислио да ће неки његов "комитет" одлучивати шта је истина а шта није па ће онда судови пресуђивати по тој матрици! Тако функционише комплетан систем у РС откако је Додик на власти. Његове замисли се без поговора реализују макар биле глупе и накарадне као овај зкон!
  • Generic placeholder image
    "Закон..." 14.05.2023. 12:55
    Овај закон одговара опозиције, јер су они у односу на владајуће (мислим и на политичаре и медије) инфериорни у гласном лајању, лагању, бљувању по политичким противницима.
    Наравно, уз услов да се закон законски примјењује.
  • Generic placeholder image
    "Закон..." 14.05.2023. 12:48
    Одговор на Ђолетово питање: Прелако питање и за дјецу из трећег разреда основне школе.
    Међутим, имам и ја питање.
    Шта ће радити добар дио новинара РТРС, када овај закон ступи на снагу?
  • Generic placeholder image
    Zoka 14.05.2023. 11:27
    Đole li Đole blago majci koja te rodila pametnog a očigledno i besposlenog.
  • Generic placeholder image
    Zox 13.05.2023. 15:13
    Pa dosta vise lazi i maltretiranja. Za svaku laz udri po dzepu. Čast izuzecima ali naše novinarstvo je dno dna
  • Generic placeholder image
    Ђоле 13.05.2023. 10:29
    Е мој паметни Зока, треба разликовати техничку грешку и незнање! Не води се пише одвојено, као и да ли. Правилно је деманти а не демант, не постоје се пише одвојено и исправно је да ли ће а не дали "че". И на крају исправно је претходно а не "предхоно". Ко је неписмен а ко је направио једну грешку приликом куцања нека просуде читаоци овог портала! ПС Надам се да због овог нећеш изгубити данашњи "сендвич".
  • Generic placeholder image
    Zoka 13.05.2023. 08:54
    Đole bitno je da ga ti"pofržavaš".
  • Generic placeholder image
    Ђоле 12.05.2023. 22:25
    Зока и ти пишеш свашта, ни једна реченица ти није граматички исправна... То само говори који ликови пофржавају овај накарадни закон.
  • Generic placeholder image
    Zoka 12.05.2023. 21:53
    Današnji novinari pišu sve i svašta nevodi se računa dali je istina ili laž i dali če se nanijeti nekome šteta ako je laž .Demant na predhodno iznesene neistine nepostoje u današnjem novinarstvu.
  • Generic placeholder image
    Jole 12.05.2023. 16:01
    Ne viđosmo ko je u publici, kao što ne bi ni jedan komentar podrške. Jedini ispravan potez je povlačenje ovog nacrta iz procedure. Uostalom Dodik je već rekao da će Zakon biti usvojen tako da je "javna rasprava" farsa.
Повезане вијести
Награђени побједници конкурса поводом обиљежавања Дана Прве сарајевске механизоване бригаде Награђени побједници конкурса поводом обиљежавања Дана Прве сарајевске механизоване бригаде
„Тангови“ дјечаци освојили турнир у Холандији „Тангови“ дјечаци освојили турнир у Холандији
Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву
Најчитаније
  • Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице
    9h 49m
    7
  • Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву
    9h 54m
    1
  • Пет лица повријеђено у саобраћајној незгоди на путу Љубогошта - Подроманија
    10h 46m
    0
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    23h 16m
    0
  • Саобраћајна незгода на путу Љубогошта-Подроманија
    11h 0m
    0